Annons
Nyheter

En miljon nya virusfall på sex dagar i USA

Från tio till elva miljoner bekräftade fall av covid-19 på mindre än en vecka. Coronaviruset löper amok i USA – där nya restriktioner införs i hopp om att vända utvecklingen.
USA • Publicerad 16 november 2020
"Var försiktiga" lyder uppmaningen utanför en biograf i Olympia i delstaten Washington.
"Var försiktiga" lyder uppmaningen utanför en biograf i Olympia i delstaten Washington.Foto: Ted S Warren/AP/TT

Den 9 november passerade USA tio miljoner bekräftade fall av covid-19. I söndags tippade räkneverket hos universitetet Johns Hopkins över till elva miljoner.

Så snabbt har USA aldrig registrerat en miljon nya fall under pandemin.

"Hela landet"

Annons

Minst 45 delstater rapporterade fler fall under förra veckan än den föregående. I genomsnitt dör 900 personer om dagen och snart har en kvarts miljon människor avlidit i USA sedan de smittats av viruset.

– Vi har en eldstorm av coronavirus över hela landet. Det handlar inte om en eller två problemhärdar, utan om hela landet, säger Leana Wen, akutläkare och gästprofessor vid Milken School of Public Health vid George Washington University till CNN.

För att bromsa smittspridningen inför delstater och städer nya åtgärder och restriktioner. I USA:s tredje största stad Chicago uppmanas invånarna att i största möjliga mån stanna hemma. Och i den största staden – New York – väntar nya regler för barer och restauranger.

"Farligaste dagen"

I delstaten Washington får barer och restauranger inte längre servera gäster inomhus och utomhus får sällskap bestå av max fem personer. Gym, biografer, museum och bowlinghallar måste hålla stängt i fyra veckor och nya restriktioner gäller för de som vill träffa någon från ett annat hushåll inomhus.

– I dag är den farligaste dagen för folkhälsan i vår delstats historia de senaste hundra åren, sade Washingtons guvernör Jay Inslee när han tillkännagav restriktionerna.

– En pandemi rasar i vår delstat. Om vi inte får den under kontroll så kommer det att resultera i kraftigt överbelastade sjukhus och bårhus.

I Michigan har virusfallen fördubblats de senaste veckorna och delstaten befinner sig "vid avgrunden", enligt guvernören Gretchen Whitmer. Michigan riskerar 1 000 dödsfall i veckan om inte åtgärder vidtas, varnar hon.

Från och med onsdag måste gymnasieskolor och universitet i Michigan gå över till distansundervisning och restauranger får inte längre servera mat inomhus.

"Hjälp är på väg"

Delstaterna Oregon och New Mexico har skärpt sina restriktioner. Och såväl Texas som Kalifornien har passerat en miljon virusfall – vilket är fler än länder som exempelvis Tyskland, Sydafrika och Polen har nationellt.

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci har beskrivit de rapporterade framgångarna när det gäller att ta fram ett covidvaccin som ett ljus i tunneln.

Annons

– Hjälp är på väg, sade han till CNN i helgen.

Fakta: Sociala förhållanden i USA

Levnadsstandarden i USA hör till de högsta i världen, men skillnaderna mellan fattiga och rika är större än i de flesta andra industriländer.

De senaste decennierna har inkomstklyftorna vidgats ytterligare. Finanskrisen och lågkonjunkturen från andra halvan av 00-talet satte djupa spår även bland medelklassen.

Det tog sju år efter finanskrisen 2008 innan utvecklingen vände, så att medianinkomsten åter började öka. Först 2018 var andelen som officiellt räknades som fattiga tydligt lägre än före krisen och uppgick då till närmare 12 procent av befolkningen.

Utvecklingen med minskande andel fattiga fick dock ett abrupt slut i och med coronakrisen.

I början av pandemin klarade sig många tack vare ett enormt stödpaket. Bidragen blev en livlina för många människor som plötsligt stod helt utan försörjning. Men i juli minskade bidragen och allt fler är nu allt mer pressade ekonomiskt, inte minst som arbetslösheten är fortsatt hög. Många riskerar att bli hemlösa och var femte barnfamilj saknar tillräckligt med mat.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons