Annons
Nyheter

En såpa i Brooklyn

Nyheter • Publicerad 16 juni 2006
Karla Mironov, Slope Suds, och David Johnston, Bubble Roome, satsar på ekologisk och organisk tillverkning av bland annat tvålar.
Karla Mironov, Slope Suds, och David Johnston, Bubble Roome, satsar på ekologisk och organisk tillverkning av bland annat tvålar.Foto: 

Ekologiskt, organiskt och småskaligt är modeorden i USA. Organiska mataffärer breder ut sig med Whole Food Market i spetsen och nu satsar även USA:s största kedja Wallmart på ekologiskt odlad mat. I skönhetsvärlden fortsätter de stora företagen att regera, men inte utan konkurrens. I Brooklyn finns en växande grupp av entreprenörer som satsar på skrubbkrämer, väldoftande tvålar och mjukrengörande salvor. Karla Mironov driver salongen och märket Slope Suds.

- Handgjorda skönhetsprodukter är helt klart en växande trend.

Annons

Karla Mironov började experimentera med glycerin och mandelolja hemma i sitt kök. Vattniga krämer och illaluktande tvålar utvecklades efter ett tag till perfekta presenter till vänner. Och med hjälp av en skrubbkräm gjord på brunt socker lyckades Karla Mironov utveckla sin hobby till ett företag.

- Förr i tiden fick man lära sig att göra tvålar av sin mormor, idag kan man lära sig det via Internet, säger Karla Mironov som menar att det är ett hantverk som är på uppåtgång.

Brooklyns tvåltillverkare stödjer varandra via Internet. Det handlar om att utbyta recept och hitta förklaringar till konstiga konsistenser. David Johnston som driver märket the Bubble Roome säjer idag sina skönhetsprodukter över hela USA och har även börjat erövra Europa. Trots framgångarna sker all tillverkning hemma i det trånga köket i den lilla trean i Brooklyn.

- Det är lätt att göra tvålar i små utrymmen och man kan snabbt läsa sig till kunskapen.

Kastruller samsas med laboratorieliknande utrustning. Och det luktar lavendel om hela lägenheten. David Johnston startade the Bubble Roome för snart två år sedan. Tidigare han jobbat som grafisk designer, men det hårda arbetsklimatet efter elfte september tvingade honom att börja tänka i nya banor. Inspirerad av den ekologiska matkulturen försökte han hitta ett nytt grepp på den naturliga trenden. David Johnston började besöka bokaffärer, men hade inte råd med böcker om tvåltillverkning så att han skrev snabbt av recept och gick sedan hem och experimenterade.

- Jag ville skapa något som man kan använda varje dag och som är naturligt.

Experimenterandet i köket har inte bara resulterat i naturliga skönhetsprodukter, utan också påhittiga tvålar och trendiga krämer.

The Bubble Roome har bland annat skapat en serie produkter inspirerade av stadsdelarna i Brooklyn. De går under namnet Brooklyn Slices och har formen av en pizzabit.

- Coney Island luktar sand och vaniljglass, medan Brighton Beach är inspirerad av ryssarna som bor där och luktar vodka och tranbär, berättar David Johnston.

Nyligen blev han erbjuden att utveckla en tvål till ett jubileum i Prospect Park och skapade en grön pizzabit inspirerad av parken.

Annons

- Det är viktigt för mig att tvålarna är billiga så att de kan användas varje dag. De ska inte ligga kvar i en påkostad presentförpackning.

Karla Mironov som idag driver skönhetssalongen Slope Suds har förutom sin sockriga skrubbkräm utvecklat en läppbalsam som inger samma känsla som när man slickar sig om läpparna efter att ha ätit en god smörgås.

Hon tror att handgjorda skönhetsprodukter bara börjat sin utveckling.

- Kvaliteten blir otroligt mycket bättre i små serier och sedan är det roligt att köpa något som känns unikt även om det bara är en tvål.

Sofia Hedström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons