Annons

Hårda strider i viktig stad – kemfabrik i brand

De hårda striderna fortsätter i Sievjerodonetsk i östra Ukraina och en brand har brutit ut i en kemfabrik.
Enligt guvernör Serhij Hajdaj försöker de ryska styrkorna skära av den viktiga staden genom att förstöra broar.
Ukraina • Publicerad 12 juni 2022
En ukrainsk soldat i position i ett hus i Sievjerodonetsk.Foto: Oleksandr Ratushniak/AP/TT
Bild från Sievjerodonetsk tidigare i veckan.Foto: Oleksandr Ratushniak/AP/TT
Ett militärfordon står vid en väg i Sievjerodonetsk, staden som beskrivs vara avgörande för hela Donbass öde. De hårda striderna om staden pågår fortfarande.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Rysk artilleribeskjutning har orsakat den enorma branden i kemfabriken Azot, en av de största i Europa.

Serhij Hajdaj, guvernör i regionen Luhansk där Sievjerodonetsk ligger, säger i ukrainsk tv på söndagen att branden uppstod i lördags efter ett oljeläckage, rapporterar BBC.

Annons

Uppskattningsvis 800 civila uppges ha sökt skydd i fabrikens skyddsrum. Det är okänt om någon skadats eller dödats.

"Våra soldater vinner"

De långvariga striderna i Sievjerodonetsk har av den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj beskrivits som avgörande för hela Donbass öde.

Om Sievjerodonetsk och tvillingstaden Lysychansk faller är Ryssland nära total kontroll av de industritunga regionerna Luhansk och Donetsk.

Hajdaj uppger att den nuvarande situationen i Sievjerodonetsk är "extremt svår".

– Våra soldater vinner gatustriderna, men tyvärr demonterar fiendens artilleri de hus våra styrkor tar skydd i – våning för våning, säger han, enligt BBC.

– När vi pressar ut fienden från en gata, slår de tillbaka med stridsvagnar och artilleri och jämnar hela områden med marken, hus för hus.

Enligt Hajdaj har Ryssland, i ett försök att skära av det ukrainska försvaret, förstört två av de broar som knyter samman Sievjerodonetsk och Lysychansk, rapporterar AFP.

– I dag eller i morgon kommer de troligtvis sätta in sina reserver för att försöka inta staden, säger han.

Rysk attack i väst

I västra Ukraina har minst 22 personer skadats i en rysk attack mot staden Tjortkiv, uppger Volodymyr Trusj, guvernör i Ternopilregionen.

"I går klockan 19.46 träffades Tjortkiv av fyra raketer, alla avfyrade från Svarta havet", skriver Trusj i ett Facebookinlägg på söndagen, skriver AFP.

Annons

De skadade, däribland sju kvinnor och en tolvåring, fördes till sjukhus. Under beskjutningen träffades flera bostadshus och en militär anläggning, enligt Trusj.

Det ryska försvarsdepartementet uppger att en stor depå med pansar- och luftvärnssystem, som Ukraina mottagit av USA och europeiska länder, förstördes i attacken.

Tjortkiv ligger ungefär 20 mil sydöst om Lviv, som är den största staden i västra Ukraina. Till skillnad från i östra och södra Ukraina har städer i landets västra delar endast utsatts för sporadiska attacker av ryska styrkor.

Förlänger krigsplaner

Den ukrainska underrättelsetjänsten bedömer att Ryssland förbereder sig på att fortsätta strida i Ukraina under mycket lång tid, enligt tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

Vadym Skibitskyj, biträdande chef i styrelsen för den ukrainska underrättelsetjänsten, hävdar att Moskva justerar sin krigsplanering månatligen och att man nu planerar fortsatta strider till och med oktober. Enligt Skibitskyj avgörs den fortsatta ryska krigsplaneringen av hur det går i Donbass.

ISW menar att den ukrainska underrättelsetjänstens uttalande tyder på att Kreml har insett att man inte kan uppfylla sina mål i Ukraina lika snabbt som först var tänkt. Nu försöker man i efterhand åtgärda de brister man hade i början av kriget.

Rysk minister: "För evigt"

Rysslands utbildningsminister Sergej Kravtsov säger samtidigt på söndagen att ryssarna kommit för att stanna i regionen Zaporizjzja i sydöstra Ukraina.

– För evigt. Jag hade inte kommit hit om jag tvivlade, säger han under ett besök i ockuperade Melitopol, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Kravtsov har arbetet med att "integrera" de ukrainska skolorna i regionen i det ryska utbildningssystemet påbörjats.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons