Annons
Nyheter

Erdogan ställer upp i nästa presidentval

Turkiet • Publicerad 9 juni 2022
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan passade på torsdagen på att lämna ett väntat besked: i nästa presidentval 2023 finns han med.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan passade på torsdagen på att lämna ett väntat besked: i nästa presidentval 2023 finns han med.Foto: AP/TT

Helt väntat aviserar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han ställer upp i presidentvalet nästa år.

Under ett partimöte i Izmir på landets västkust meddelade Erdogan på torsdagen att han kandiderar för Folkalliansen, en valsamverkan mellan hans eget religiöst-konservativa parti AKP och ultranationalistiska MHP.

Annons

Den alltmer auktoritäre Erdogan, 68 år, har lett Turkiet sedan 2003, först som premiärminister och sedan som president. Men stödet för Folkalliansen har stadigt minskat på grund av stigande levnadskostnader och skyhög inflation, drygt 73 procent.

Erdogans politiske rival Kemal Kilicdaroglu, ledare för socialdemokratiska CHP, har ännu inte meddelat sin kandidatur. Andra möjliga utmanare är borgmästarna i Istanbul och Ankara.

Presidentvalet hålls den 24 juni 2023, enligt Erdogan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons