Annons
Nyheter

Ericsson rasar efter oklarheter om patent

Ericsson faller tungt på Stockholmsbörsen. Aktien backar nästan sju procent efter bolaget varnat för att rörelseresultatet ska tyngas med 1–1,5 miljarder kronor per kvartal.
Ekonomi • Publicerad 11 december 2020
Ericsson bråkar med Samsung. Arkivbild
Ericsson bråkar med Samsung. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Beskedet kom under förmiddagen i anslutning till att Ericsson väljer att stämma sydkoreanska Samsung för patentbrott i en domstol i Texas, USA.

Den negativa effekten för rörelseresultatet från och med första kvartalet 2021 är dock främst kopplat till en rad andra faktorer enligt bolagets presschef Peter Olofsson, bland annat arbetet att förnya patentlicensaffärer.

Annons

– Under 2021 är det flera patentlicensavtal som löper ut och det kan tillfälligt komma att påverka royaltyintäkterna tills att man har ett nytt avtal på plats.

– Sedan är det generellt så att mobiltelefonvolymerna sjunkit lite grann. Det beror delvis på att det sker ett generationsskifte från 4G till 5G och konsumenter väljer att skjuta upp köp av nya telefonmodeller tills vidare.

Oklart antal avtal

Bolaget uppger inte hur lång tid man bedömer att det kommer ta innan de nya avtalen beräknas vara på plats. Hur många och hur stora avtalen är heller inte bekräftat.

Gällande stämningen av Samsung handlar det enligt Peter Olofsson om villkoren i avtalen mellan de båda företagen och om förhandlingar kring en avtalsförnyelse.

– Vi gör bedömningen att Samsung inte levt upp till det avtal som vi har samtidigt som vi vill att domstolen ska verifiera att vi har följt avtalet.

TT: Kommer ni att utkräva skadestånd?

– Vi går inte på några detaljer kring det utan har lämnat in en stämningsansökan i den här domstolen och nu är en sådan process startad. Från vår sida är naturligtvis målet ska komma till ett nytt avtal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons