Annons
Nyheter

Etikambassadör skall vara förebild inom omsorgen

Etiken finns med i deras arbete hela tiden. Undersköterskorna Maria Gunnarsson och Liselotte Karlsson är två av Växjö kommuns fem etikambassadörer. Ambassadörerna har under flera års tid utbildat 2000 anställda som arbetar inom omsorgen.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2006
Britta Kaman, på äldreboendet Hagalund i Växjö, träffar etikambassadörerna Maria Gunnarsson och Liselotte Karlsson. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Britta Kaman, på äldreboendet Hagalund i Växjö, träffar etikambassadörerna Maria Gunnarsson och Liselotte Karlsson. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Etikambassadörer har funnits

sedan år 2000 i Växjö kommun. Kommunen var först i landet med att starta denna verksamhet, som nu på senare år fått stort genomslag på många håll. Undersköterskorna Maria Gunnarsson och Liselotte Karlsson var inbjudna till äldreomsorgsmässan i Älvsjö i november för att berätta om det långsiktiga etikarbetet som bedrivs i Växjö.

Annons

- Vi är ju största yrkesgruppen som jobbar närmast vårdtagarna och fram till för några år sedan fanns det inte några yrkesetiska riktlinjer för vår grupp, berättar Maria.

Människans lika värde

Liselotte och Maria framhåller hur nödvändigt det är med en gemensam värdegrund inom vården. En plattform för alla där man utgår från människans lika värde. För undersköterskorna innebär också införande av etiska riktlinjer en höjning av statusen på undersköterskeyrket.

- Vi måste också marknadsföra oss och visa att vi gör ett bra arbete, säger Maria. Här finns en stolthet i gruppen.

Undervisat kollegor

De fem etikambassadörerna inom Växjö kommuns omsorgsförvaltning har undervisat 2000 kollegor. Tanken är att undersköterskor undervisar undersköterskor, skötare och vårdbiträden. Då blir också detta arbete mera trovärdigt. Både Maria och Liselotte arbetar parallellt ute i verksamheten på äldreboendet Hagalund, respektive Anna Trolles hemvård i Växjö, vid sidan om uppdraget som etikambassadör.

- Att vara etikambassadör är att vara förebild för andra. Man har etiken i sig i allt man gör, förklarar Maria.

Vårdskandaler

Debatten om etik och bemötande

inom vården är högaktuell, med tanke på de vårdskandaler som dykt upp på senare år, bland annat i Gislaved och Karlskrona, där omsorgstagare kränkts av vårdpersonal.

Annons

- Det förekommer mycket mer diskussioner om etik i vården numera. Vårdpersonal har ju skyldighet att anmäla varandra när missförhållanden upptäcks, enligt Lex Sarah. I dag vågar vi ta tag i de här frågorna på ett bättre sätt, menar de båda.

Tryggheten och säkerheten för vårdtagaren går före allt, betonar Liselotte.

Se hela individen

I äldrevården och handikappvården finns omsorgstagare som inte har så stort självbestämmande. I dessa fall är det extra viktigt att vara lyhörd och se till hela människan, förklarar Maria.

- Människan har ett långt liv bakom sig och ett socialt liv. För att kunna ge en god vård måste man lära känna hela individen.

I situationer när omsorgstagare behöver hjälp med exempelvis toalettbesök och att duscha ställs de etiska frågeställningarna på sin spets. Hur utför man detta arbete utan att kränka individen?

- Etik är svårt. Det finns inget som klart säger vad som är rätt

eller fel, säger Maria.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons