Annons
Nyheter

EU-ja till kvotering – "Hög tid spräcka glastak"

Minst 40 procent av externa bolagsstyrelseledamöter ska vara kvinnor. Så lyder ett nytt beslut från EU.
Det tio år gamla förslaget från EU-kommissionen ser nu ut bli verklighet: "Det är hög tid att vi spräcker glastaket" säger ordförande Ursula von der Leyen, i ett .
Ekonomi • Publicerad 8 juni 2022
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en presskonferens tidigare i juni.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en presskonferens tidigare i juni.Foto: Michal Dyjuk/AP/TT

I dag är endast en tredjedel av alla externa ledamöter i bolagsstyrelser inom EU kvinnor. Utvecklingen mot jämställdhet går trögt framåt – trots att det finns många kvalificerade kvinnor som skulle kunna få jobben, enligt EU-kommissionen. Exempelvis är 60 procent av alla som tar examen från universitet i Europa kvinnor.

Nära tio år efter det att kommissionen lade fram ett förslag om ett krav på minst 40 procent kvinnor i bolagsstyrelser, kom medlemsländerna under våren överens om krav på könskvotering i storbolagens styrelser. Av 27 länder var 23 för – Sverige röstade dock emot.

Annons

Men nu verkar förslaget bli verklighet efter en EU-uppgörelse.

Det innebär att 40 procent av externa styrelseledamöter inom ett bolag som är noterat på en börs i ett EU-land, ska bestå av det underrepresenterade könet. Räknat bland samtliga styrelseledamöter ska andelen uppnå minst 33 procent.

"Mångfald är inte bara en fråga om rättvisa. Det driver också tillväxt och innovation", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Beslutet ska nu skickas vidare för formell lagstiftning.

"Tio år efter det att EU-kommission föreslog direktivet är det hög tid att vi spräcker glastaket. Det finns mängder av kvinnor som är kvalificerade för toppjobben – de borde kunna få dem", fortsätter von der Leyen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons