Annons
Nyheter

EU-kommissionen följer svensk vargjakt noga

EU-kommissionen följer noga den pågående svenska rekordjakten på varg, skriver . Enligt en expert kan kommissionen "stå i startgropen" för att agera mot Sverige.
Jakt • Publicerad 7 januari 2023
Tolv vargrevir i länen Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro ingår i den pågående licensjakten. Arkivbild.
Tolv vargrevir i länen Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro ingår i den pågående licensjakten. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

"Det kommer att blir rättsliga konsekvenser. Sannolikt en fördragsbrottstalan inför EU-domstolen med höga böter som följd”, skriver Carl Fredrik Bergström, professor i Europarätt vid Uppsala universitet, i ett mejl till DN.

Under den rekordstora licensjakten har hittills 46 av de 75 tilldelade vargarna fällts.

Annons

En företrädare för EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius betonar i ett mejl till DN att vargen är "en strikt skyddad art" och att det är viktigt att Sverige gör vad som krävs enligt art- och habitatdirektivet.

"Kommissionen följer noga de åtgärder som Sverige vidtar för att säkerställa att de respekterar habitatdirektivets skyddsbestämmelser", skriver tjänstemannen.

Forskaren Guillaume Chapron vid Sveriges lantbruksuniversitet säger till DN att det är "tydligt att den svenska licensjakten på varg inte följer art- och habitatdirektivet".

– Men trots att EU-kommissionen har ett pågående överträdelseärende sedan 13 år tillbaka så görs ingenting för att ta Sverige till EU-domstolen i denna fråga.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons