Annons
Nyheter

EU-kommissionen vill ha samlade tag mot skatteflykt

Bryssel (TT) Skattefusk och momsbedrägerier kostar EU-länderna hundratals miljarder kronor varje år.
EU-kommissionen vill att länderna ska gå med på mer gemensamma tag och momssatser för att minska bortfallet.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2006

Kommissionen konstaterar att momsbedrägerierna kanske är det enskilt allvarligaste problemet, samtidigt som de är svåra att komma åt. Bedragarna, ofta en del av den organiserade brottsligheten, har svårt att motstå de frestelser som nuvarande system och skillnader i momssatser mellan medlemsländerna erbjuder.

Dessa möjligheter är också en följd av att varor, kapital och människor får röra sig fritt inom EU. Samarbetet mellan medlemsländernas myndigheter är dock inte så utvecklat att det kan hejda bedrägerierna.

Annons

Om momsen var lika hög eller låg i alla medlemsländer skulle en del av lockelserna försvinna, men kommissionen vet också mycket väl att många av EU-länderna absolut inte vill lämna ifrån sig beslut om momsnivåer till EU och Bryssel.

EU-kommissionen vill ha starkare lagar och regler om samarbete kring direkta och indirekta skatter samt om att driva in skatt.

Medlemsländerna bör ha ett system för att varna varandra när ökända företag med bedrägerihistoria etablerar sig i en ny medlemsstat. Deklarationskraven för företag med solkat rykte kunde vara hårdare och företag som vill ingå "partnerskap" med skattemyndigheterna kunde få lättare krav.

Samarbetet med icke EU-medlemmar måste förbättras och momssystemet borde göras om, anser kommissionen.

En första diskussion om idéerna kan bli av 7 juni, när EU:s finansministrar möts i Luxemburg.

Lars Larsson

Kenneth Gehrman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons