Annons
Nyheter

Eurovisions första finalister utsedda

Favoriterna var många och motståndet tufft när den första semifinalen av Eurovision Song Contest avgjordes i Lissabon – flera av finalisterna tippas kunna vara med i kampen om årets seger.
Israel och Cypern, två av årets storfavoriter, gick som väntat vidare.
Eurovision Song Contest • Publicerad 9 maj 2018
Artisten Netta, från Israel, med låten "Toy" är ett av tio bidrag om gått vidare från den första semifinalen till finalen av årets Eurovision Song Contest.
Artisten Netta, från Israel, med låten "Toy" är ett av tio bidrag om gått vidare från den första semifinalen till finalen av årets Eurovision Song Contest.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tio av nitton bidrag som ställdes mot varandra i årets första delfinal blir Sveriges motståndare i finalen – under förutsättning att Benjamin Ingrosso tar sig vidare från semifinal två på torsdag.

Israels kacklande storfavorit Netta får nu ladda om för finalen, där hon får framföra poplåten "Toy, den metoo-inspirerade poplåten, ännu en gång.

Annons

Mikolas Josef, från Tjeckien, som tvingats ändra en del i sitt nummer till "Lie to me" efter en ryggskada vid en repetition för drygt en vecka sedan, behåller greppet om lovande odds när han få äntra finalscenen med hängslen, ryggsäck och attityd. Låten "La forza", med Estlands Elina Nechajeva, skiljer ut sig genom operapop och en maffig klänning – som projiceras runt henne på scenen – och det räckte också för finalen i Altice arena på lördag.

Med ett pyrosprakande och maffigt nummer avancerade också Saara Aalto, som representerar Finland, med sin "Monsters" – hon är därmed det första finalklara nordiska bidraget. Island, som var det andra nordiska i bidraget i den första semifinalen, lyckades inte med Ari Ólafsson, balladen "Our choice" och en massa leenden i kameran.

Saara Aalto från Finland framför bidraget "Monsters" under den första semifinalen i Eurovision Song Contest på Altice arena i Lissabon.
Saara Aalto från Finland framför bidraget "Monsters" under den första semifinalen i Eurovision Song Contest på Altice arena i Lissabon.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Aalto har tävlat i brittiska "X Factor" och när TT mötte henne tidigare i veckan trodde hon att det skulle kunna ge henne några fördelar när det kommer till röster.

– Jag önskar att jag har något gemensamt med folk i Europa som känner igen mig sedan tidigare, sade Saara Aalto.

Lite extra hoppades hon på poäng från just Storbritannien, och på lördag får hon hoppas på deras poäng igen.

– Klart att jag blir sur om jag inte får någon poäng alls, sade hon inför semifinalen.

Framför en tv på artisthotellet i närheten av arenan följde Benjamin Ingrosso den första semifinalen tillsammans med Maltas artist. Men redan på torsdag får han byta artisthotellet mot den gigantiska scenen i arenan och tävla om en finalplats med Sveriges bidrag "Dance you off" – en sändning som startar i SVT1 klockan 21.

Cyperns bidrag Eleni Foureira med låten "Fuego" är vidare till final i Eurovision Song Contest.
Cyperns bidrag Eleni Foureira med låten "Fuego" är vidare till final i Eurovision Song Contest.Foto: Armando Franca

John Alexander Sahlin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons