Annons
Nyheter

Mordbrand misstänks i uppblossande eldsvådor

Svåra skogsbränder har åter blossat upp i Frankrike.
Myndigheter misstänker mordbrand, medan Sverige och Italien skickar flyg som stöd i eldbekämpningen.
Frankrike • Publicerad 10 augusti 2022
Skogsbränder rasar i Frankrike.
Skogsbränder rasar i Frankrike.Foto: SDIS 33 Service Audiovisuel via AP/TT

Den mest omfattande skogsbranden pågick sent på onsdagen utanför Bordeaux i sydvästra Frankrike. Men 6 000 invånare tvingades lämna sina hem, och en viktig motorväg utanför staden stängdes på grund av bränderna.

Branden sprids snabbt i den torra barrskogen och drabbar flera områden som utsattes för svåra skogsbränder i juli efter omfattande torka och värme. Då tvingades närmare 40 000 boende lämna sina hem.

Annons

Inrikesminister Gérald Darmanin beordrar förstärkning och utökade resurser i försöken att släcka bränderna. Omkring 1 000 brandsoldater ingick i brandkårsstyrkan på onsdagen, då temperaturer uppmättes till närmare 40 grader.

Misstankar om mordbrand kommer från att åtta bränder blossat upp nära varandra under en timmes tid, enligt inrikesministern som rest till Mostuejouls nära Montpellier för att följa brandbekämpningen.

Enligt Darmanin kommer Sverige och Italien att skicka flygplan för hjälp i brandbekämpningen, flyg som väntas anlända redan under torsdagen.

– Det är en större brand, mycket mer intensiv och med snabbare spridning än den i Landiras i Gironde förra månaden, sade inrikesminister på en presskonferens.

Mindre bränder rasar även i Bretagne och nära Angers och Le Mans i västra Frankrike. Där bekämpar omkring 400 brandsoldater eldarna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons