Annons
Nyheter

Eventuella vaccinskador bekostas av staten

Coronaviruset • Publicerad 11 december 2020
Staten ska stå för kostnaderna för eventuella vaccinskador, även de vaccin som inte omfattas av Läkemedelsförsäkringen. Arkivbild.
Staten ska stå för kostnaderna för eventuella vaccinskador, även de vaccin som inte omfattas av Läkemedelsförsäkringen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om någon skadas eller får en allvarlig biverkning av de kommande covid-vaccinen ska staten stå för kostnaderna, uppger socialminister Lena Hallengren (S) för Sveriges Radio Ekot. Detta gäller vaccin från Curevac och Moderna, företag som tidigare inte haft verksamhet i Sverige och därmed inte omfattas av Läkemedelsförsäkringen.

– Vi är förstås väldigt angelägna om att människor känner en trygghet att vaccinera sig. Om det skulle vara så att Läkemedelsförsäkringen inte räcker till, eller att något vaccin inte omfattas, så är vår avsikt att lösa frågorna och gå in med motsvarande skydd från statens sida, säger Hallengren till radion.

Annons

Ett lagförslag är på gång och tanken är att de nya reglerna ska gälla när vaccinationerna i Sverige påbörjas – trots att frågan kanske inte hunnit avgöras i riksdagen.

– Det är viktigt. Vi vet ju inte exakt vilken dag vaccineringarna drar i gång, vi vet inte när vi kan fatta beslut om den här lagen, men det ska inte vara avgörande, säger Lena Hallengren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons