Annons

Ex-rådgivaren: Putin är besatt

Vladimir Putin gick i en fälla i Ukraina, bedömer hans tidigare rådgivare, avhopparen Gleb Pavlovskij.
Nu bedömer han att resultatet av kriget behöver säljas in på rätt sätt för att Ryssland ska kunna dra sig ur – kanske senast om en månad.
Ukraina/Ryssland • Publicerad 8 april 2022
Rysslands president Vladimir Putin kan behöva sälja in kriget som lyckat senast om en månad, bedömer en av hans tidigare rådgivare. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin kan behöva sälja in kriget som lyckat senast om en månad, bedömer en av hans tidigare rådgivare. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/poolfoto via AP/TT

Beslutet att invadera av Ukraina fattades av Putin helt på egen hand, säger Gleb Pavlovskij i en intervju via videolänk med USA-sponsrade Radio Free Europe/Radio Liberty som först publicerades för en dryg vecka sedan.

– Ingen, inklusive jag själv, insåg exakt hur maniskt besatt han måste ha varit av Ukraina. Vi underskattade hur omfattande förfallet inom den ryska statsledningen var, säger han.

Var med Putin tidigt

Annons

Pavlovskij har en bakgrund som journalist och statsvetare. I början av 2000-talet var han en av Putins nära politiska rådgivare, tills han fick sparken 2011. Sedan dess har han regelbundet figurerat som kritisk analytiker i relativt oberoende ryska medier.

Pavlovskij säger sig vara förbluffad över utvecklingen. Först skulle Putin använda Ukraina för att tvinga väst till en diskussion om ryska säkerhetsgarantier, men sedan tycks han ha struntat i det, poängterar den tidigare rådgivaren.

Ryssland borde få till stånd en vapenvila så snart som möjligt, anser Pavlovskij. Frågan är hur invasionen ska kunna beskrivas som lyckad och hur mycket Ryssland kan kräva, till exempel i form av landområden.

Patriotiska parader

Gleb Pavlovskij tror, likt flera andra bedömare, att Putin vill avsluta krigföringen senast om en månad, den 9 maj. Då firar Ryssland segern över Nazityskland i andra världskriget, eller "stora fosterländska kriget" som det benämns där. Då lär presidenten vilja fira något som kan säljas in som ytterligare en militär framgång.

– Om inte, så kommer vi inte få fred, förhandlingarna kommer dra ut på tiden och Ryssland kommer att stå inför ännu värre problem med sanktionerna, säger den ryske bedömaren.

– Och om Ryssland inte väljer fred och beslutar att fortsätta kriget, då kan det göra saker i Ukraina som kan få denna konflikt att eskalera till en oförutsedd nivå. Och denna nästa nivå kommer att äga rum bortom Ukrainas gränser. Det kan mynna ut i konventionell krigföring mellan Ryssland och väst, med Nato. Exakt hur detta skulle se ut är svårt att säga, men jag ser det inte längre som otänkbart eller omöjligt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons