Annons
Nyheter

Expert: Kina utnyttjar besöken från USA

Ytterligare militärövningar är Kinas svar på det senaste besöket av politiker från USA i Taiwan.
Taiwan • Publicerad 16 augusti 2022
Den amerikanska delegationen tillsammans med Taiwans president Tsai Ing-Wen under mötet på presidentkansliet under måndagen.
Den amerikanska delegationen tillsammans med Taiwans president Tsai Ing-Wen under mötet på presidentkansliet under måndagen.Foto: Taiwans utrikesdepartement/AP/TT
Foto: Johan Hallnäs/TT

Knappt två veckor efter det att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, besökte Taiwan kom ett nytt amerikanskt besök till ön i söndags. Den här gången var det en kongressdelegation som bland annat träffade Taiwans president Tsai Ing-Wen.

Under måndagen meddelade den kinesiska armén att ytterligare övningar inletts till havs och i luften runt Taiwan, i linje med de övningar som genomfördes som ett svar på Pelosis besök. De senaste övningarna är tänkta att vara ett "resolut svar och ett allvarligt avskräckningsmedel mot den amerikansk-taiwanesiska maskopin och provokationen", meddelar försvarsdepartementet i Kina.

Tidpunkten påverkar

Annons

Att Kina reagerat starkt även på det senaste besöket har sannolikt påverkats av tidpunkten, att det kom så nära inpå Pelosis besök, säger Oscar Almén, forskare med Kinafokus vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

För sedan Pelosis besök finns ett hårt tryck inifrån Kina på politikerna att agera. Bland många nationalister finns en besvikelse över att landet inte agerade ännu hårdare i samband med att talmannen kom till Taiwan. Därför måste kommunistpartiet visa sig starkt och stå upp mot USA, framför allt inför den egna befolkningen, säger Oscar Almén.

– Nu till hösten ska man ha partikongress och är mest intresserad av att det ska vara lugnt och stabilt. Ledaren Xi Jinping förväntas bli utsedd för en tredje period som generalsekreterare och det är väldigt viktigt för honom att visa sig stark och att han inte är mjuk i utrikespolitiken. Samtidigt vill man inte riskera att något sker nu när det är en så känslig tid, med covid och ekonomiska problem.

"Betydligt större tryck"

De amerikanska besöken är inte samordnade från USA:s håll även om Kina gärna vill få det att låta så, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD).

– De skyller det här på USA och säger att det är den amerikanska regeringen som försöker söndra Kina, och därför anser de sig ha rätten att använda militära medel och öka påtryckningen, säger han.

– Det här kanske blir det nya normala nu, att så fort det kommer nya besök och så fort det kommer något som Kina upplever som ett stöd för Taiwan, då gör man de här övningarna. Man agerar oerhört provokativt.

Niklas Swanström tror att Kina genom sina övningar trappar upp spänningen i området några steg, för att sedan kunna backa tillbaka och säga att man är tillbaka på normalläget igen.

– Men man är ju inte det. Varje gång man skapar en sådan här konflikt så skruvar man upp trycket ett eller två snäpp, så det nya normala är ett betydligt större tryck och en radikalisering av situationen, säger han.

Misstro och misstänksamhet

Demokraten Ed Markey, som leder den amerikanska delegationen, twittrar att syftet med kongressdelegationens resa är att "bekräfta USA:s stöd för Taiwan och uppmuntra stabilitet och fred över Taiwansundet". Men Kina ser formella besök mellan amerikanska politiker och Taiwans regering som ett stöd för Taiwans oberoende. Framför allt oroar sig Kina för att USA håller på att förändra sin Taiwan-policy, säger Oscar Almén.

– Det finns en väldigt grundläggande misstro från Kinas sida och det måste vi vara medvetna om när vi försöker förstå det här. Man ska inte underskatta den kinesiska regimens misstro och misstänksamhet mot USA.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet.

Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men erkänns som sådan av endast en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Taiwans 23 miljoner invånare har länge levt med hotet om en invasion, men det har intensifierats under Xi Jinpings tid som president i Kina.

USA har valt att av strategiska skäl inte tydligt säga om man kommer att försvara Taiwan vid ett angrepp från Kina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons