Annons

Expert: Krimattack tecken på ukrainsk offensiv

Bilderna på ryska turister som flyr Krim efter kraftiga explosioner innebär ett hårt psykologiskt slag för Moskva. Det rör sig sannolikt om en ukrainsk attack, enligt en expert.
Ukraina • Publicerad 10 augusti 2022
Rök ses stiga upp mot himlen efter explosioner på flygbasen Saky på Krimhalvön under tisdagen.
Rök ses stiga upp mot himlen efter explosioner på flygbasen Saky på Krimhalvön under tisdagen.Foto: AP/TT

Det är fortfarande oklart vad som orsakade tisdagens explosioner vid den viktiga ryska flygbasen Saky.

Filmklipp med semesterfirande ryssar som flugit upp från sina solstolar på en närliggande strand och oroligt bevittnar rökpelarna som stiger mot himlen har fått stor spridning på sociala medier. Andra videor visar hur Kertjbron – som Ryssland byggt för att ansluta den annekterade ukrainska halvön till sitt fastland – fylls med resenärer som tycks vilja ta sig hem.

Annons

Övertagandet av Krim 2014 är en inrikespolitisk trofé för president Vladimir Putin. Moskva har också passat på att göra semesterparadiset till en militärstrategisk tillgång. Saky har använts som bas för flygattacker i Ukraina och fungerar även som den ryska Svartahavsflottans flygfält.

Tvetydiga uppgifter

Tisdagens explosioner lär ha orsakat betydande förstörelse på flygbasen.

– Jag tror att det här är ett oerhört svårt slag rent psykologiskt för Ryssland, och inte minst ekonomiskt för Krim om turistintäkterna försvinner, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Ryssland hävdar att en olycka utlöst explosioner i ammunitionsdepåer. Ukraina säger också officiellt att man inte haft något med händelsen att göra. En anonym ukrainsk företrädare uppger dock för The New York Times att landets militär orsakat explosionerna genom en attack i samarbete med lokala partisaner.

President Volodymyr Zelenskyj nämnde inte händelsen under sitt tal på tisdagskvällen – men sade att Krimhalvön måste befrias.

Tvetydigheten från Ukraina påminner om hur man kommunicerat efter vissa tidigare misstänkta attacker mot ryska mål, säger Joakim Paasikivi.

– Ryssland vill inte att det ska se ut som att Ukraina är en spelare som slåss på lika villkor. Och från Ukrainas sida så kanske man är ambivalent just för att ge Ryssland en större möjlighet att hantera det här utan att behöva hävda att Ryssland är anfallet och därmed mobilisera till svar.

Samtidiga explosioner

Detaljer i filmklipp på tisdagens explosioner tyder på att det, trots den officiella dementin, faktiskt rör sig om ett ukrainskt angrepp, tror Joakim Paasikivi. Dels syns två i princip samtidiga explosioner vilket leder tankarna till en robotattack.

– Att en olyckshändelse skulle utlösa två kraftiga detonationer på samma gång förefaller osannolikt, säger Paasikivi.

Dels kan man i en av videorna höra två låga smällar som enligt vissa experter liknar det karaktäristiska ljudet från en robot som färdas i överljudsfart.

Annons

– Det går inte att slå fast något utifrån detta. Men min hypotes är att det rör sig om ukrainska robotar.

Jämförs med fartygsattack

Saky ligger 16 mil från närmaste frontlinje. Om explosionerna orsakats av en attack från ukrainskkontrollerat territorium innebär det att Kiev skaffat sig kapacitet att utföra rejäla långdistansangrepp, antingen genom egenutvecklade robotar eller med hjälp av västerländska leveranser.

När den ryska Svartahavsflottans flaggskepp Moskva sjönk i april uppgav Ukraina att man träffat fartyget med hjälp av den ukrainska sjömålsroboten Neptune. Attacken ska ha genomförts på spektakulärt avstånd, dock kortare än sträckan mellan den nuvarande fronten och Saky.

En attack mot Saky kan vara del i förberedelser för en möjlig ukrainsk offensiv i de södra delarna av landet, tror Joakim Paasikivi. De senaste veckorna har Ukraina genomfört flera artilleriattacker mot bland annat ryska ammunitionsdepåer och luftvärnssystem.

– Om man lyckas plocka bort både ryskt luftvärn och, nu då, ryskt flyg, så ökar man möjligheten för sig själv att verka både på marken och luften, säger Joakim Paasikivi.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons