Annons
Nyheter

Expert: Nästan omöjligt åka offpist säkert

Det råder just nu stor lavinfara i västra Alperna där två svenska män omkommit i en lavin.
– Det är inte bra förhållanden, säger Petter Palmgren, lavinexpert på Naturvårdsverket.
Olyckor • Publicerad 12 mars 2023
Petter Palmgren, lavinexpert på Naturvårdsverket.
Petter Palmgren, lavinexpert på Naturvårdsverket.Foto: Privat

Enligt schweiziska medier åkte de två svenska männen offpist nära skidorten Verbier när de omkom i en lavin i lördags. Det hade snöat ymnigt, var blåsigt och det avråds från åkning utanför pisterna.

Petter Palmgren, lavinexpert på Naturvårdsverket, säger att det är stor lavinfara i området för tillfället.

Annons

– Är man i de västra Alperna just nu är det stor lavinfara. I de östra Alperna har det inte kommit lika mycket nederbörd. Där är läget ett helt annat, säger han.

Petter Palmgren tillägger dock att även om lavinfaran inte är exceptionellt stor i ett område så kan det ändå finnas platser som är farliga.

"Börjar smälta och rasa"

Lavinfaran kan även förändras snabbt. Det bästa sättet att hålla sig uppdaterad är att läsa lokala lavinprognoser, fortsätter Palmgren.

– Vissa dagar är det stor lavinfara. Det är väldigt svårt att åka säkert offpist under de förhållandena. Det är nästan omöjligt, säger han.

I delar av västra Alperna väntas temperaturen stiga, och det väntas rena sommartemperaturer de kommande dagarna. Något som kan påverka risken för laviner.

– Då blir det en stor förändring på snötäcket. Många gånger blir det instabilt av själva förändringen. När snön blir blöt och börjar smälta går det ofta många laviner. Men allt det här följer man bäst i lavinprognosen för den plats man är på, säger Petter Palmgren.

Fler dödsolyckor under året

Så sent som i torsdags omkom en svensk man i 50-årsåldern i en lavin i italienska Alperna. I början av januari dog en svensk man i 30-årsåldern när han och två andra män drogs med i en lavin i Norge.

Det är vanligare att svenskar dör i lavinolyckor utomlands än i Sverige. I snitt omkommer 2,3 svenskar i lavinolyckor varje vintersäsong, enligt Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Fakta: Förberedelse inför offpiståkning

Offpiståkning innebär risker för laviner. Naturvårdsverkets lavinprognostjänst har gjort en guide för säkrare skidåkning.

Gå en lavinutbildning: Den ger kunskap om lavinterräng, hur man planerar en säker tur och om effektiv kamraträddning.

Ha med säkerhetsutrustning: Ta med lavinutrustning, förstärkningsplagg och navigationshjälpmedel.

Läs lavin- och väderprognosen: Håll dig uppdaterad om lavinfaran och om hur vädret väntas bli.

Var beredda att ändra er: var uppmärksam på väder- och snöförändringar.

Källa: Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons