Annons
Nyheter

Expert: PKK-åtal inte tillräckligt för Turkiet

Sverige har väckt det första åtalet för terrorfinansiering av PKK. Men det är osannolikt att det räcker för att Turkiet ska ge grönt ljus till Sveriges Natoansökan, enligt Michael Sahlin, tidigare Turkietambassadör.
– Jag tror inte att det i sig påverkar Turkiets inställning i den här frågan eftersom det är så långt från vad de har krävt hittills.
Brott • Publicerad 9 juni 2023
Michael Sahlin, tidigare Turkietambassadör. Arkivbild.Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Det var i januari som mannen, som är i 40-årsåldern och turkisk medborgare, uttalade hot och avlossade skott utanför en restaurang i Stockholm. Enligt åklagaren ger utredningen stöd för misstankarna att mannen agerat för den terrorstämplade organisationen PKK:s räkning.

Nu åtalas han för försök till finansiering av terrorism, grov utpressning och grovt vapenbrott.

"Visar färdriktning"

Annons

Turkiet har efterfrågat att Sverige vidtar konkreta åtgärder mot PKK för att godkänna den blågula Natoansökan.

Åtalet, tillsammans med bland annat den nya terrorlagstiftningen som trädde i kraft den 1 juni, bidrar till en helhetsbild av att Sverige har förmåga och vilja att leva upp till punkterna på Turkiets kravlista, menar Michael Sahlin, tidigare Turkietambassadör.

– Det handlar om att ge intryck av att Sverige är tillmötesgående mot Turkiet, säger han.

Men Sahlin tror dock inte att åtalet i sig är tillräckligt för att Turkiet ska öppna dörren för Sverige.

– Jag tror inte att det i sig påverkar Turkiets inställning i den här frågan eftersom det är så långt från vad de har krävt hittills, säger Sahlin och pekar på att Turkiets krav på Sverige framför allt är att landet ska utlämna personer som Ankara klassar som terrorister.

Upp till USA

Alla Natoländer utom Turkiet och Ungern har godkänt Sveriges ansökan.

Sveriges förhoppning är att länderna ska godkänna den lagom till Natotoppmötet i Vilnius den 11 juli. Men för att det ska ske måste framför allt USA ge efter för Turkiets krav, bland annat kravet att få köpa det amerikanska stridsflygplanet F-16, menar Michael Sahlin.

– Det är bara USA som har någonting som Turkiet vill ha. Då talar jag förstås om F-16-plan och vad det nu kan handla om därutöver, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons