Annons
Nyheter

Expert: Svårt för Trump att ej tala med vittnen

Donald Trump får inte prata med vittnen i det senaste åtalet mot honom, där han misstänks ha försökt manipulera valresultatet 2020. Men många möjliga vittnen hör till expresidentens inre krets och är inblandade i hans återvalskampanj inför 2024.
USA • Publicerad 4 augusti 2023
Expresident Donald Trump kliver ur sin bil för att prata med reportrar efter att ha framträtt i rätten på torsdagen.
Expresident Donald Trump kliver ur sin bil för att prata med reportrar efter att ha framträtt i rätten på torsdagen.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Samma regler gäller för Donald Trump som för alla andra som är tilltalade i en förhandling i en federal domstol i USA: Det är inte tillåtet att diskutera fallet med vitten utan att en advokat är på plats.

Men när fallet handlar om Donald Trump och om hans lögner om valet 2020 kan detta bli svårt att efterleva, menar Laurie Levenson, professor i juridik vid Loyola Marymount University i Los Angeles.

Annons

– Standardformuleringarna kanske inte fungerar i det här läget, när det finns tusentals amerikaner som kan vara vittnen och han fortsätter att ha daglig kontakt med människor som kan vara inblandade, säger Laurie Levenson.

Valtalar om åtal

Det senaste åtalet mot Trump kretsar kring att han ska ha försökt omkullkasta valresultatet 2020 genom att sprida falska uppgifter om att han förlorade på grund av valfusk. Dessa påståenden upprepar han regelbundet i tal som han håller i sin kampanj inför presidentvalet 2024. Där pratar han dessutom ofta om de åtal som han står inför och målar upp en bild av att han är utsatt för en politisk häxjakt.

Trumps rättsprocesser är en viktig del av hans valkampanj, enligt Steven Cheung, talesperson för Trumps kampanj.

– Från vår synvinkel är det ett budskap som fungerar, säger Cheung till AP.

Att valkampanjen är tätt sammanflätad med rättsprocesserna märktes även när Trump reste till Washington DC i torsdags för att infinna sig i rätten för första gången gällande det senaste åtalet. I hans resesällskap fanns Jason Miller, en rådgivare till Trump som förekom flitigt i kongressförhören kring stormningen av kongressen den 6 januari 2021. Med på resan fanns även Boris Epshteyn, en annan rådgivare som var del av försöken att ogiltigförklara Joe Bidens valseger. Båda ses som möjliga vittnen i det nya åtalet mot Trump.

Domare varnade Trump

I kongressförhören om stormningen av kongressen 6 januari 2021 intervjuades över 1 000 personer, däribland Trumps närmaste rådgivare och anhöriga, som hans dotter Ivanka och sonen Donald Trump den yngre.

När Trump infann sig i rätten i Washington DC i torsdags, och nekade till alla brottsanklagelser, lovade han att inte prata om fallet med några vittnen utan att advokater närvarar. Domaren Moxila Upadhyaya varnade honom för att en arresteringsorder kan bli resultatet om han inte håller sig till reglerna.

Listan på vittnen väntas komma närmare tidpunkten för rättegången, som inte är bestämd än.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons