Annons

Expert: Ukrainsk offensiv pressar rysk ledning

Den ukrainska motoffensiven i nordöstra Ukraina sätter press på den ryske presidenten Vladimir Putin. Samtidigt är det svårbedömt hur beständig framgången är, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Ukraina • Publicerad 10 september 2022
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi, säger att de ukrainska styrkorna "otvetydigt" skördar framgångar i nordöst. Arkivbild.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi, säger att de ukrainska styrkorna "otvetydigt" skördar framgångar i nordöst. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

De ukrainska styrkorna rullar fram snabbt i Charkivregionen. Av allt att döma har de ryska ockupationssoldaterna överraskats. Ukrainas militärledning meddelar på lördagen att staden Kupjansk återtagits. Enligt andra obekräftade uppgifter har Ryssland också dragit sig tillbaka från strategiskt viktiga Izium.

– Det är otvetydigt så att man har fått stora framgångar. Men det är oklart hur långt de har kommit. Det beror helt enkelt på att det går så oerhört fort, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Annons

Enligt Paasikivi finns det information om att de ukrainska soldaterna anfaller mot Izium både från norr och söder.

– Avsikten är att skära av och ringa in de ryska förband som finns där, säger han.

"Besvärlig väckarklocka"

Ryssland uppger att man skickat förstärkningar till regionen och statskontrollerade ryska medier har visat videoklipp på militärfordon på väg. Joakim Paasikivi tar uppgifterna med en nypa salt.

– Reserver skulle i så fall komma från öst, något annan håll är mindre sannolikt, och på kort sikt är det inte särskilt troligt, säger han.

Bland annat uppgifter om att den ryska militären har stängt av sina sociala medier för kommentarer tyder på att läget är påfrestande för president Putin och den ryska militärledningen, enligt Paasikivi.

– Att det här överhuvudtaget kunde inträffa är en oerhört besvärlig väckarklocka för många ryssar. Men det är för tidigt att dra några slutsatser om konsekvenser.

TT: Finns det några risker för Ukraina att gå fram så snabbt?

– Risken är att man sträcker sina egna linjer, att man blir svag längs kanten och får en väldigt lång flank som skulle kunna vara sårbar. Men den är bara sårbar om det finns något som hotar, och då är frågan om det finns det, säger Paasikivi.

– Just nu finns ingen information som tyder på att ryssarna har dragit ihop några förband som hotar det här.

Pressas på två fronter

Samtidigt som markoffensiven i nordöst pågår genomför den ukrainska militären sedan tidigare omfattande attacker i södra Ukraina, kring Cherson.

Annons

Joakim Paasikivi tror att det faktum att Ryssland nu pressas på två fronter kommer att bli kännbart inom några veckor.

– Ryssarna har ett oerhört operativt dilemma. Om man kan förstärka någonstans, var ska man göra det, när det går dåligt på båda ställena?

TT: Är det ett medvetet drag av Ukraina att gå fram i både norr och söder samtidigt?

– Jag föreställer mig det. Jag hade inte trott att de kunde det, men jag hade fel. Uppenbarligen har Ukraina med operativ överraskning kunnat samla fräscha förband och överraska ryssarna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons