Annons
Nyheter

Experter: C har låst in sig i det röda blocket

Centerpartiets budgetbesked innebär ett tydligare kliv in i det röda blocket, anser två statsvetare. Men den ökade tydligheten väcker i sin tur nya frågor.
Politik • Publicerad 13 juni 2022
Annie Lööfs (till höger i bild) besked om att Centerpartiet stödjer regeringens vårändringsbudget innebär ett tydligare kliv mot det röda blocket och statsminister Magdalena Andersson (S) (till vänster i bild), säger två statsvetare. Arkivbild.
Annie Lööfs (till höger i bild) besked om att Centerpartiet stödjer regeringens vårändringsbudget innebär ett tydligare kliv mot det röda blocket och statsminister Magdalena Andersson (S) (till vänster i bild), säger två statsvetare. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Centerpartiet kommer att rösta för regeringens vårändringsbudget. Det meddelade partiledaren Annie Lööf på måndagen, efter att partiet nått en kompromiss med regeringen om pensionsförslaget.

Beskedet innebär att Centerpartiet nu tydligare ingår i det röda blocket tillsammans med S, V och MP, säger statsvetaren Marja Lemne.

Annons

– Nu har C definitivt låst in sig i det röda blocket. Vi har två tydliga block igen, fast de ser inte ut som de gjorde inför förra valet, säger hon.

Kan gynna Liberalerna

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, gör samma analys.

– Men i praktiken innebär det egentligen ingen större skillnad. Det har varit uppenbart att C stödjer S. Kanske kan de till och med kan tänka sig ett regeringssamarbete, det återstår att se, säger han.

Det är en anpassning till Centerpartiets nya väljarunderlag, säger Tommy Möller.

– Allt fler centerpartistiska sympatisörer definierar sig som vänster snarare än höger, så på det sättet finns det en logik i det här agerandet. Generellt så anpassar partier som får nya väljare sin politik till de nya grupperna, med resultatet att de gamla kärnväljarna kan känna en sorts osäkerhet, säger han.

Det i sin tur skulle kunna innebära att liberala, mittenorienterade väljare som vill ha en borgerlig regering i stället vänder sig till L när det är dags att gå till valurnorna, tror de båda statsvetarna.

– Det är en chansning man tar, säger Marja Lemne.

Stora olikheter

Men den ökade tydligheten väcker också nya frågor. Inte minst om och hur Centerpartiet ska kunna samarbeta med Vänsterpartiet i ett underlag till en eventuell Socialdemokratisk regering efter valet.

– Det blir ännu svårare för Centerpartiet när de nu tydligare ingår i det här samarbetet, säger Tommy Möller.

Olikheterna i politiken är stora, konstaterar Marja Lemne.

Annons

– Det är svårt att se vad det ska bli för politik, och vi har fortfarande inte hört Annie Lööf uttala sig tydligt om hur hon ser på samarbete med V. För väljarna är det fortfarande lite oklart vad den sidan står för, säger hon och fortsätter:

– Det behövs tydliggörande var Centern står. Partiet har haft en sjunkande tendens i opinionsundersökningarna, frågan är om det här är vägen tillbaka eller inte.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons