Annons
Nyheter

Experter förvånade över nytt jihadistkluster

Flera av de män som misstänks för stämpling till terrorbrott kopplas till ett kluster av radikala islamister i Strängnäsområdet, enligt en rapport från Acta Publica. Förvånande, enligt experter.
– Det är ganska nytt att det figurerar i jihadistiska sammanhang, säger terrorforskaren Hans Brun.
Brott • Publicerad 14 april 2023
Magnus Ranstorp (t.v.), terrorforskare vid Försvarshögskolan och Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London. Arkivbild.
Magnus Ranstorp (t.v.), terrorforskare vid Försvarshögskolan och Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London. Arkivbild.Foto: Jessica Gow, Claudio Bresciani /TT

Tre män och en 15-årig pojke sitter häktade misstänkta för stämpling till terroristbrott. Enligt Säpo har de kopplingar till terrorgruppen IS.

Männen, liksom en nära anhörig till pojken, har enligt researchföretaget Acta Publica i flera år figurerat på slutna Facebookgrupper som stöttat våldsbejakande islamism och samlat in pengar till IS.

Annons

– Att grupperna finns är inget som förvånar. Det som sticker ut är storleken, en av grupperna har haft 400 medlemmar, och att det bland medlemmarna finns IS-rekryterare och personer som har stridit för IS, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

"Ganska nytt"

Flera av de häktade är hemmahörande i Eskilstuna och Strängnäs, och enligt Acta Publica kan de kopplas till ett "kluster av radikala islamister i Strängnäsområdet". Oväntat, tycker Magnus Ranstorp, liksom Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London.

– Strängnäs har historiskt sett varit känt för högerextremism och Nordiska rikspartiet som hade sitt kontor där, men det är ganska nytt att det figurerar i jihadistiska sammanhang. Eskilstuna har däremot haft problem i minst ett tiotal år, säger han.

Stor betydelse

Chattgrupper av det slag som beskrivs i Acta Publicas rapport är av stor vikt för våldsbejakande islamistiska rörelser, säger Hans Brun.

– De möjliggör kommunikation och utbyte av idéer, propaganda och information på ett sätt som inte var möjlig förut. Betydelsen kan inte underskattas.

– De binder samman personer från olika delar av Sverige och utlandet. De skapar en gruppdynamik som kan leda till att folk engagerar sig ännu mer och blir än mer hängivna. Det ger också ett hemligt kommunikationssätt, instämmer Magnus Ranstorp.

Säpo har inte velat kommentera hur de misstänktas koppling till IS ser ut. Hans Brun tror att svaret dröjer till en eventuell rättegång.

– Det kan vara så att folk har varit på plats i Irak eller Syrien. Det kan också vara så att de har haft kontakt online, men det är svårt att veta just nu.

Fakta: Terrorbrott

Ett terroristbrott är enligt svensk lag en gärning som kan skada en stat eller mellanstatlig organisation allvarligt, och vars avsikt är att:

Injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp.

Tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta, eller avstå från att vidta, en åtgärd.

Allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons