Annons
Nyheter

Experter: Volvos utdelningsbesked väntat

Att Volvo slopar årets aktieutdelning var ett väntat besked. I synnerhet efter den kritik som följde kring SKF:s omdiskuterade miljardutdelning.
Ekonomi • Publicerad 12 maj 2020
Volvos besked att slopa utdelningen var väntat enligt branschexperter. Arkivbild.
Volvos besked att slopa utdelningen var väntat enligt branschexperter. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Enligt Engellau kommer både förmåner och plikter med det faktum att Volvo är Sveriges största företag omsättningsmässigt.

Engellau får medhåll av Mats Liss, analytiker på Kepler Cheuvreux.

Annons

– Spontant så var det väntat skulle jag säga. Det var inte något chockbesked, säger han.

Att beslutet om utdelningsförslaget, 5,50 kronor per aktie värt totalt 11,7 miljarder kronor, dröjde tror Hampus Engellau beror på att styrelsen varit tvungen att stöta och blöta innan ett slutgiltigt beslut fattas.

– Jag förstår vilken sits man har varit i kring funderingarna. Volvo har i stor utsträckning utnyttjat permitteringsstödet samtidigt som bolaget gjorde en kanonvinst förra året och balansräkningen är väldigt stark. Det fanns utrymme att dela ut pengar men det finns samtidigt ett signalvärde i att inte göra det, säger han.

Stor debatt

Företag som ger aktieutdelning samtidigt som man tar del av statens program för permitteringsstöd har väckt stor debatt de senaste veckorna och flera storföretag har hamnat under lupp.

Från regeringens sida har finansminister Magdalena Andersson (S) satt ner foten och hävdat att det inte går att dela ut pengar till ägare samtidigt som man får statligt stöd.

I Volvos fall är antalet anställda i Sverige betydligt fler än exempelvis kullagertillverkaren SKF. Något som kan ha bidragit till att Volvo nu slopar utdelningar medan SKF hellre avsade sig permitteringsstöd.

– Stödet till SKF var inte lika stort och därför hade det också en mindre effekt relativt sett, säger Mats Liss.

Aktien gått tungt

Hampus Engellau är även han inne på samma linje.

– I SKF:s fall rörde det sig om så lite pengar medan man i Volvos fall har utnyttjat mer av stödet, säger han.

Han tror inte att beslutet kommer att påverka AB Volvos aktiekurs, som inledningsvis tog mycket stryk på börsen och rasade med 43 procent under coronakrisens början. Sedan dess har utvecklingen däremot gått uppåt och handlas i dag för drygt 123 kronor.

– Jag tror många har gått och väntat på det här beskedet, säger Liss.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons