Annons
Nyheter

Stor europeisk insats vid de franska bränderna

Släckningsarbetet av den stora branden i sydvästra Frankrike har idag fått hjälp av brandflyg från bland annat Sverige.
Frankrike • Publicerad 12 augusti 2022
Bekämpningen av den stora branden i Gironde och Landes fortsätter. Bilden kommer från räddningstjänsten.
Bekämpningen av den stora branden i Gironde och Landes fortsätter. Bilden kommer från räddningstjänsten.Foto: SDIS/AP/TT

Ytterligare en svår dag väntas i bekämpningen av den stora branden som rasar i sydvästra Frankrike, enligt lokala myndigheter. Detta trots att branden till stor del uppges vara under kontroll.

Släckningsarbetet kommer dock att underlättas något av att Frankrike nu får hjälp från flera andra länder. Sverige skickade på torsdagen två flygplan av typen AT-802F Fireboss med besättning för att hjälpa till med brandbekämpningen. Dessutom har Tyskland, Rumänien, Polen och Österrike skickat över 360 brandmän och 100 specialfordon till Frankrike. Även Grekland har skickat flygplan till hjälp.

Annons

Den fyra mil långa brandlinjen i departementen Gironde och Landes nära Bordeaux har "inte utvecklats, men väderförhållandena gör att vi måste ha extrem vaksamhet", meddelar biträdande prefekten Ronan Leaustic.

– Det är troligt att det blir komplicerat i dag, eftersom temperaturerna fortsätter att stiga och vattennivåerna fortsätter att sjunka, säger han.

Sedan i tisdags har 10 000 personer evakuerats från området Gironde-Landes. Cirka 74 kvadratkilometer mark ska ha brunnit.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons