Annons
Nyheter
ÄLGHULT Älghultsskolans F-5-klasser flyttas till Alstermoskolan till hösten. Det blev beslutet vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde om besparingar inom årets budget.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2006

1,3 miljoner kronor var besparingskravet för barn- och utbildningsnämnden efter

beslutet i kommunfullmäktige i november att behålla kulturskolan och resurserna till barn i behov av särskilt stöd. Pengarna skulle hittas inom den befintliga budgeten och nu har nämnden tagit beslut om ett antal besparingar.

Annons

Älghultskolans elever från förskoleklass till och med årskurs fem kommer från hösten 2006 att få gå på Alstermoskolan. Ett beslut av ekonomiska skäl men också av pedagogiska.

- Barngrupperna är små i Älghult, i höst börjar till exempel fyra elever i årskurs ett, säger Peter Skoog (s), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Oenig nämnd

Att Älghultseleverna flyttar till Alstermo innebär att klasserna får mellan 18 och 22 elever. Övriga klasser, 6-9 blir kvar på Älghultskolan. Att man även behåller årskurs 6 beror på att det annars skulle bli för många elever i sexan i Alstermo. Nämnden var inte enig i sitt beslut, det blev

votering med nio röster för förslaget och två emot.

Den besparing som görs under året genom att flytta eleverna till Alstermoskolan blir 300 000 kronor. De övriga besparingarna ska göras genom att dra in familjedaghemmet i Norrhult och skolvärdinnetjänsten på gymnasieskolan.

Dessutom kommer inte kuratorstjänsten att tillsättas och inte heller en psykologtjänst. Vissa pedagogiska luncher kommer man också att dra in.

- Det här är givetvis ingen rolig uppgift, men ett uppdrag vi har fått, förklarar Peter Skoog. Med de här

besparingarna ligger vi inom budgetramen.

Fler förändringar väntar

Annons

Barn- och utbildningsnämndens förslag till besparingar går vidare till kommunstyrelsen som ska ta det slutgiltiga beslutet vid sammanträdet den 14 februari.

Fler förändringar är troligen att vänta inom skolan. I morgon ska barn- och utbildningsnämnden ha ett nytt sammanträde. Då ska bland annat strukturutredningen om skolan diskuteras och även gymnasieskolans framtida inriktning.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons