Annons
Nyheter

Facket varnar för specialsprutor

Vårdförbundet i Skåne larmar om de en miljon specialsprutor som regionen köpt in för att kunna få ut en extrados av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19, rapporterar .
Sprutorna saknar stickskydd, vilket innebär ökad skaderisk för vårdpersonalen.
Coronaviruset • Publicerad 13 maj 2021
Bristen på stickskydd oroar Vårdförbundet. Arkivbild.
Bristen på stickskydd oroar Vårdförbundet. Arkivbild.Foto: Andre Penner/AP/TT

– De är väldigt upprörda ute på vårdcentralerna, de tycker inte att att det är okej att tulla på personalsäkerheten, säger Anna-Lena Modigh, huvudskyddsombud för primärvården i östra Skåne, till radion.

De nya sprutorna saknar stickskydd som kan fällas upp över sprutan när den har använts. Det ökar risken för att vårdpersonalen kan sticka sig på sprutan när den ska kasseras, vilket innebär en smittorisk.

Annons

– När de har stuckit en patient med en kanyl utan stickskydd, om de då råkar sticka sig på den så blir det ett orosmoment om de har fått någon smitta, tillägger hon.

Region Skåne är en av få regioner i Sverige som har lyckats få tag på sprutor som gör det möjligt att få ut en sjunde dos vaccin ur Pfizers-Biontechs förpackningar. Sprutorna har använts i regionen sedan början av maj.

Just denna typ av sprutor används normalt vid ögonkirurgi, och Region Skåne kom mer eller mindre av en slump i kontakt med ett nederländskt bolag som kunde erbjuda en affär, rapporterar P4 Kristianstad.

Sprutorna är tio gånger dyrare än vanliga sprutor. Efter några tester av varuprover beställde regionen en miljon sprutor. Det skedde inte enligt lagen om offentlig upphandling, då regionen hänvisade till att ärendet var synnerligen brådskande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons