Annons
Nyheter

Fallande bostadspriser i Danmark

Ekonomi • Publicerad 12 maj 2020
Stängda restauranger och barer i ett öde Nyhavn i Köpenhamn. Danmark har börjat öppna upp stegvis efter nedstängningen i början av coronapandemin. Arkivbild.
Stängda restauranger och barer i ett öde Nyhavn i Köpenhamn. Danmark har börjat öppna upp stegvis efter nedstängningen i början av coronapandemin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Priset på såväl bostadsrätter som villor sjönk i Danmark under april enligt ny statistik. Prisfallet på villor var 0,1 procent och lägenheter 0,8 procent, men siffran bedöms kunna vara mycket högre.

I normala fall brukar priserna stiga i april och rensat för säsongseffekter bedöms villapriserna ha fallit med 1,2 procent och för lägenheter 1,9 procent. Scenariot för 2020 är dock ännu dystrare och danskar kan räkna med ett prisfall på mellan 8–11 procent. Detta enligt det så kallade "De Økonomiske Råd" som består av fyra ekonomiprofessorer, till vardags kallade "De vise männen", och som bland annat gör bedömningar av landets ekonomiska tillväxt.

Utbudet av danska fritidshus sjönk samtidigt med fyra procent och ligger nu på den lägsta nivån på 13 år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons