Annons
Nyheter

Pressade M-politiker på pengar – kvinna döms

En riksdagsledamot för Moderaterna pressades på 65 000 kronor efter ett misstänkt sexköp. Nu döms en kvinna i 25-årsåldern i tingsrätten för utpressning.
Brott • Publicerad 4 april 2023
En kvinna döms för att ha utpressat en moderat riksdagspolitiker på tusentals kronor. Arkivbild.
En kvinna döms för att ha utpressat en moderat riksdagspolitiker på tusentals kronor. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Påföljden blir skyddstillsyn med samhällstjänst. Kvinnan ska även betala tillbaka det hon fått från utpressningen.

Bakgrunden till händelsen är att riksdagsmannen i slutet av december gav en kvinna 5 000 kronor efter att de haft sex i hans övernattningslägenhet. Enligt mannen skulle pengarna gå till kvinnans hyra och en taxiresa.

Annons

Ytterligare en kvinna som följde med riksdagsmannen hem samma kväll hotade sedan att publicera ett foto från tillfället.

Över 65 000 kronor

Veckorna därpå kontaktades ledamoten flera gånger av kvinnan som ville ha mer och mer pengar, och han fortsatte att betala.

I början av februari tog M-politikern till slut kontakt med Säkerhetspolisen, som inledde en förundersökning. Han hade då hunnit föra över sammanlagt 65 000 kronor till kvinnan.

Kvinnan greps i slutet av samma månad och åtalades misstänkt för grov utpressning och försök till grov utpressning på ytterligare 20 000 kronor.

Mannen själv misstänkt

Åklagaren menade att brottet borde bedömas som grovt eftersom det varit särskilt hänsynslöst då kvinnan utnyttjat mannens ställning som riksdagsledamot.

Tingsrätten håller dock inte med om den bedömningen.

– Vi har konstaterat att bara för att han är en riksdagsledamot så räcker inte det för att det ska ha varit fråga om särskild hänsynslöshet, säger Anne Wartin, rådman vid Stockholms tingsrätt.

Kvinnan döms därför endast för utpressning och försök till utpressning. Riksdagsledamoten hade inte begärt något skadestånd.

– Vi är nöjda med domen i stort. Tingsrätten konstaterar att min klient blivit utsatt för utpressning, att det varit planerat och att man lurat honom att tro att det är en ömsesidig interaktion, säger Björn Hurtig, mannens målsägarbiträde.

Mannen är själv misstänkt för brott, och särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om misstänkt sexköp.

Annons

– Vi har inga kommentarer till det i nuläget, säger Björn Hurtig.

I slutet av mars meddelade Moderaterna att ledamoten tagit en timeout från alla sina politiska uppdrag i väntan på en rättslig prövning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons