Annons
Nyheter

Falska aktietips ökar i sociala medier

Brott • Publicerad 7 november 2020
Inte bästa stället för aktietips. Arkivbild.
Inte bästa stället för aktietips. Arkivbild.Foto: Kiichiro Sato

Det blir allt vanligare med falska aktietips som sprids via sociala medier, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Under coronapandemin har aktieintresset ökat i Sverige, en ökning som bidragit till att Ekobrottsmyndigheten tagit emot en allt större skörd av tips kring falska aktieråd i sociala medier som Twitter, Facebook, Instagram och Tiktok.

Annons

– Vi har märkt en rasande utveckling. Det är en stor förändring, säger Jan Leopoldson åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, till Ekot.

Antalet tips om så kallad marknadsmanipulation, där en person uppmanar andra att köpa en aktie för att på så sätt driva upp aktiepriset och själv kunna sälja till vinst, har ökat kraftigt.

Ökningen har främst skett när det gäller aktier i små bolag men enligt Ekobrottsmyndigheten finns vissa indikationer på att det börjar flytta ut även till större bolag och bli mer organiserat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons