Annons
Nyheter

Familjehemsföräldrar frias – domen överklagas

Familjehemsföräldrarna hade inte en chans att förstå att det fanns allvarlig risk för att en 15-årig flicka skulle dö efter att ha insjuknat i körtelfeber. Det anser Lunds tingsrätt, som friar dem från dråp. Men domen kommer att överklagas.
Brott • Publicerad 6 mars 2023
Efter en 15-årig flickas död har hennes familjehemsföräldrar i ett enskilt åtal stämts för dråp alternativt grovt vållande till annans död. Arkivbild.
Efter en 15-årig flickas död har hennes familjehemsföräldrar i ett enskilt åtal stämts för dråp alternativt grovt vållande till annans död. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Lagman Björn Hansson kommenterar domen om en 15-årig flickas död i ett skånskt familjehem.
Lagman Björn Hansson kommenterar domen om en 15-årig flickas död i ett skånskt familjehem.Foto: Johan Nilsson/TT
Advokat Monica Crusner säger att domen kommer att överklagas.
Advokat Monica Crusner säger att domen kommer att överklagas.Foto: Johan Nilsson/TT

Familjehemsföräldrarna hade en skyldighet att se till att flickan skulle få den vård hon behövde, och om hon hade fått antibiotika skulle detta sannolikt räddat hennes liv, konstaterar domstolen. Men sjukdomsförloppet stämde ganska väl in på diagnosen körtelfeber och vad familjehemsföräldrarna hade fått veta om sjukdomen.

– I första hand har det gjorts gällande dråp, det vill säga avsiktligt dödande. Vi hittar inget som ger stöd för påståendet att familjehemsföräldrarna insåg att flickan skulle dö om de inte tog henne till sjukhus. Redan därför går det inte att fälla för något avsiktligt dödande, säger lagmannen Björn Hansson till TT.

Annons

I andra hand var familjehemsföräldrarna åtalade för vållande till annans död, men det ogillas på grund av preskription.

Domen kommer att överklagas, uppger den biologiska mammans advokat Monica Crusner.

– Nu är det en överklagandeskrift som författas, vi börjar nästan i detta nu, tror jag, säger hon.

TT: Varför är det så viktigt att driva detta i domstol, flickans liv går inte att få tillbaka?

– Så är det, men det är ändå en jättestor upprättelse för den biologiska familjen, mamman inte minst. Hon har ägnat de senaste tio åren åt att försöka få upprättelse för sin dotter som hon tyckte dog utan anledning, säger Monica Crusner.

Hon säger att det även kan få en större betydelse för alla de barn som bor i familjehem, och att familjehemsföräldrarna där måste ta barnen till läkare om de är sjuka.

Fallet är ovanligt, eftersom det är tonårsflickans biologiska mamma, inte en åklagare, som stämt familjehemsföräldrarna.

Fakta: Detta har hänt

I april för elva år sedan hittades en 15-årig flicka död i sin säng i ett familjehem i Skåne efter en kortare tids sjukdom.

Arton dagar tidigare hade hon vid ett läkarbesök fått diagnosen körtelfeber. Att flickan inte togs till läkare fler gånger under sjukdomsförloppet är det som den biologiska mamman tagit fasta på i ett enskilt åtal mot familjehemsföräldrarna.

Därmed gjorde de sig skyldiga till dråp eller grovt vållande till annans död, hävdar mamman via sin advokat.

Lunds tingsrätt friar dem. Ett grundläggande krav för en fällande dom är att familjehemsföräldrarna hade förstått att det fanns en allvarlig risk att flickan skulle dö om hon inte fick läkarvård, men det anser inte domstolen är bevisat.

Risken för att dö i körtelfeber är mycket låg, påpekar domstolen, och Lemierres syndrom som flickan sedan drabbades av är mycket ovanlig. Tingsrätten pekar också på att flickan så sent som kvällen före dödsfallet kunde ta en promenad och prata med en gäst i hemmet.

Enligt domen är dödsorsaken inte heller helt klarlagd.

Åklagare har efter dödsfallet i flera omgångar bedömt att inget brott som faller under allmänt åtal hade begåtts och därför inleddes aldrig någon förundersökning.

Källa: Lund tingsrätt

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons