Annons
Nyheter

Fångar "styrde" våldsamt Mexikofängelse

Den dödliga fängelseattacken i den nordmexikanska staden Ciudad Juárez på nyårsdagen har blottat en chockerande nivå av "självstyre" av fångar inne i fängelset.
Mexiko • Publicerad 5 januari 2023
En mexikansk soldat utanför fängelset i nordmexikanska staden Ciudad Juárez som attackerades på nyårsdagen.
En mexikansk soldat utanför fängelset i nordmexikanska staden Ciudad Juárez som attackerades på nyårsdagen.Foto: Christian Chavez/AP/TT

Enligt Néstor Manuel Armendáriz, chef för den nordliga regionens människorättsorgan, har intagna inte bara haft tillgång till vapen, droger och lyxvaror som smugglats in – de har också haft nycklar till delar av anläggningen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det var uppenbart att internerna själva praktiskt taget tog hand om säkerheten och att de i vissa områden i anläggningen hade nycklar till gemensamma utrymmen, som klassrum eller kafeteria, säger Néstor Manuel Armendáriz.

Särskilda "vip-celler"

Annons

Det var i söndags som beväpnade män stormade fängelset i staden som är belägen invid gränsen mot El Paso i Texas i USA.

Angriparna anlände i pansarfordon. Ett okänt antal gärningsmän deltog i angreppet.

Nästan 20 personer miste livet i attacken däribland fångvakter och säkerhetspersonal. 30 fångar, inklusive en gängledare, kunde fly.

Sedan fängelset genomsökts av polis efter upproret har ett tiotal "vip-celler", med bland annat egna tv-utrustningar, hittats. En cell rapporteras ha ett eget kassaskåp fyllt med kontanter. Myndigheterna hittade också kokain, metamfetamin, heroin, fentanyl och marijuana inne i fängelset. Sammanlagt 14 vapen påträffades precis utanför fängelsebyggnaden.

I tisdags fick fängelsechefen sparken och 191 interner som betraktas som högrisk-fångar har flyttats från det överbefolkade fängelset, skriver AP.

När fängelset attackerades hölls cirka 4 000 fångar där – vilket var 23 procent mer än vad det är dimensionerat för. Dessutom var en stor majoritet av de intagna frihetsberövade i väntan på rättegång, och den gruppen var blandad med de dömda brottslingarna.

Dåligt med vakter

Mexikos historia av dödligt våld i fängelser är brutal. År 2016 dödades 49 fångar i ett upplopp i det ökända Topo Chico-fängelset i den norra gränsstaten Nuevo León. Utredarna fann att fängelset var fullt av smuggelgods och vapen. Delstatsregeringen stängde slutligen fängelset 2019.

Omkring 226 000 människor sitter frihetsberövade i Mexiko. Ofta är anläggningarna överfulla utan tillräckligt med vakter.

Problemen blir ofta större av att misstänkta tillåts hållas fängslade för en mängd olika brott under långa perioder före rättegången.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons