Annons
Nyheter
En 38-årig man döms av Växjö tingsrätt till fängelse i ett och ett halvt år. Han fälls för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.
Mannen sålde skrot för 9,2 miljoner kronor utan någon som helst bokföring.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2006

Skrotförsäljningen pågick från februari 2004 tills i oktober förra året. Då satt mannen anhållen under några dagar.

Polisutredningen visade att 38-åringens skrotaffärer var mycket omfattande. Skatteverket kartlade affärerna med hjälp av fakturor från flera olika större köpare. Försäljningen på 9,2 miljoner kronor var inklusive moms. Eftersom ingenting redovisades riskerade statskassan att gå miste om 1,5 miljoner kronor enbart i moms.

Annons

Växjö tingsrätt fastslår i domen att brotten måste bedömas som grova med hänsyn till beloppen och att mannen inte hade någon bokföring överhuvudtaget.

Mannen berättade under rättegången att inköpen av skrot mestadels skedde svart.

"Vid bedömningen av brottets svårighetsgrad skall därför det av åklagaren angivna beloppet på drygt 1,5 miljoner kronor ligga till grund för straffvärdesbedömningen", fastslår tingsrätten.

Straffet sätts till fängelse i ett och ett halvt år. Dessutom beläggs mannen med näringsförbud under de närmaste fem åren. Näringsförbudet gäller omedelbart även om domen inte vunnit laga kraft.

Däremot frias 38-åringen från åtalet om överträdelse av näringsförbud efter en tidigare dom våren år 2000. Mannen berättade inför tingsrätten att han senare kontaktade dåvarande Skattemyndigheten och fick besked om att näringsförbudet upphört. Därför registrerade han sig våren 2003 för mervärdesskatt.

Tingsrätten ifrågasätter inte den uppgiften och konstaterar att Skattemyndigetens besked var felaktigt, men att det inte kan läggas 38-åringen till last.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons