Annons
Nyheter

Fängelse för två efter mord i Hjulsta

Två män döms till fängelse för medhjälp till mord i Hjulsta i nordvästra Stockholm i maj förra året. En av dem döms även för ett annat mord och mordförsök i Hjulsta senare samma år.
Brott • Publicerad 3 juni 2022
Polisens tekniker arbetar efter skottlossningen i Hjulsta den 30 augusti förra året, där en man dödades och en skadades.
Polisens tekniker arbetar efter skottlossningen i Hjulsta den 30 augusti förra året, där en man dödades och en skadades.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den 31 maj 2021 sköts en man till döds utomhus i Hjulsta. Två män åtalades för mord, men Solna tingsrätt fäller dessa för medhjälp till mord. Straffen blir 13 år och tio månader respektive tio år och fyra månaders fängelse.

En av dessa, en 21-åring, stod dessutom tillsammans med två andra män åtalade för ett mord och mordförsök som skedde några månader senare, den 30 augusti.

Skjutna i huvudet

Annons

Den skjutningen hör samman med en skottlossning på kvällen den 29 augusti vid Tensta allé, där ingen skadades. Efter midnatt skedde ytterligare en skjutning i grannförorten Hjulsta där två män blev skjutna i huvudet. En av dem dog, den andre överlevde.

– Min uppfattning är att det rör sig om en konflikt mellan två grupperingar i Järvaområdet, har åklagare Carl Mellberg tidigare sagt till TT.

21-åringen fälls för mord och mordförsök, medan de två medåtalade männen frikänns.

Ingen planering

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att den person som avfyrade skotten var 21-åringen. Samtidigt, står det i domen, har gärningen "rimligen haft ett hastigt och reaktivt förlopp och inte föregåtts av någon närmare planering" och har "alltså inte begåtts tillsammans och i samförstånd av flera personer enligt en uppgjord brottsplan".

De som sköts tillhörde den gruppering som dagen innan blev beskjuten i Tensta. Enligt polisen slöt de upp i Hjulsta för att slå tillbaka. Med sig hade de komradioapparater, skyddsvästar och vapen. Men hämnden gick inte som planerat, utan de blev själva angripna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons