Annons
Nyheter

JO: Olagligt när fängelse kikade i advokatpost

Personal på fängelset i Mariefred granskade brev till fångar från advokater. Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) allvarlig kritik mot Kriminalvården för att ha saknat lagstöd och kränkt fångarna.
Brott • Publicerad 12 april 2023
Posthanteringen vid Mariefredsfängelset har inte gått rätt till. Arkivbild.
Posthanteringen vid Mariefredsfängelset har inte gått rätt till. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Enligt JO har agerandet varit rutinmässigt och syftat till att se om advokatposten innehöll brev från privatpersoner, vilket SVT Sörmland var först att rapportera om.

Hanteringen upptäcktes vid en JO-inspektion i maj förra året. Personal berättade då att post från vissa intagna kontrollerades, antingen med genomlysning eller öppning.

Annons

JO konstaterar att åtgärden saknar stöd i lagen och att den kränker de intagnas "grundlagsskyddade rätt till förtrolig kommunikation".

"Det är oacceptabelt och anstalten förtjänar allvarlig kritik", skriver JO Katarina Påhlsson i beslutet.

Kriminalvården skriver i sitt remissvar att det på anstalten tidigare funnits en "felaktig uppfattning", men att regelverket nu förtydligats för medarbetare som arbetar med postgranskning.

"Med hänsyn till uppgiften i remissvaret om att postgranskande personal vid anstalten har informerats om regelverket utgår jag från att liknande överträdelser inte kommer att inträffa igen", skriver JO.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons