Annons
Nyheter

Fängelser öppnar för besök – efter åtta månader

Från och med måndagen öppnar även fängelser med den högsta säkerhetsklassen för besök.
Men beslutet kan dras tillbaka om smittspridningen förvärras.
Brott • Publicerad 15 november 2020
Kriminalvården tillåter nu återigen besök på fängelser. Arkivbild.
Kriminalvården tillåter nu återigen besök på fängelser. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

De öppna anstalterna, med säkerhetsklass 3, öppnade för besök från anhöriga till fångarna i september. Då kunde mötena hållas utomhus. Samma möjligheter finns inte hos fängelser med säkerhetsklass 1 och 2, men nu tillåter alltså Kriminalvården besök ändå.

"För att minska de negativa följderna av ett frihetsberövande är det av största vikt att intagna får möjlighet att ta emot besök av sina närstående", säger Lennart Palmgren, Kriminalvårdens direktör för anstalt, häkte och frivård, i ett pressmeddelande.

Annons

Fången och besökaren kommer att skiljas åt av en plexiglasskiva för att hindra coronasmitta. Personalen ska se till att det inte sker någon närkontakt. Undantaget är barn under 13 år, som även fysiskt får hälsa på internen.

Kriminalvården beslutade i början av mars att stoppa alla besök på häkten och fängelser. Om smittspridningen i samhället förvärras eller om Folkhälsomyndigheten meddelar nya rekommendationer kan det nya öppningsbeslutet komma att ändras, skriver myndigheten på sin hemsida.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons