Annons
Nyheter

Fängslade iranska journalister prisas av FN

Tre fängslade iranska kvinnliga journalister tilldelas Unescos pressfrihetspris. Två av dem var bland de första att rapportera om Mahsa Zhina Aminis död i september 2022.
Iran • Publicerad 3 maj 2023
Två journalister som var bland de första att rapportera om Mahsa Zhina Aminis död i september 2022 tilldelas FN:s främsta pris för pressfrihet.
Två journalister som var bland de första att rapportera om Mahsa Zhina Aminis död i september 2022 tilldelas FN:s främsta pris för pressfrihet.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Niloufar Hamedi var först med nyheten att 22-åriga Mahsa Zhina Amini avled i september förra året efter att ha gripits och slagits av iransk moralpolis för att inte ha burit sin huvudsjal korrekt. Kollegan Elaheh Mohammadi rapporterade om Aminis begravning.

Händelsen ledde till starten av en massiv proteströrelse i landet.

Annons

I slutet av april tillkännagav Irans rättsväsende att de två pristagarna åtalats till följd av deras rapportering.

– De betalade ett högt pris för sitt engagemang att rapportera om och förmedla sanningen, säger Zainab Salbi, ordförande för den internationella jury som valt ut vinnarna.

– Och för det är vi fast beslutna att hedra dem och se till att deras röster kommer att fortsätta att eka över hela världen tills de är säkra och fria, fortsätter hon.

Den tredje vinnaren är Narges Mohammadi, som har arbetat många år som journalist och är en av Irans mest framstående aktivister. Hon avtjänar för närvarande ett 16-årigt fängelsestraff i det ökända Evin-fängelset i Teheran, där även de två andra pristagarna hållits frihetsberövade sedan september förra året.

– Nu mer än någonsin är det viktigt att hylla alla kvinnliga journalister som hindras från att göra sitt jobb och som utsätts för hot och attacker mot sin personliga säkerhet, säger Unescos generaldirektör Audrey Azoulay vid en ceremoni i New York.

Unesco instiftade pressfrihetspriset 1997 och det delas ut till minne av den mördade colombianske journalisten Guillermo Cano.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons