Annons
Nyheter

Färöarna vill byta valdag

Danmark • Publicerad 5 oktober 2022
Färöarna, här huvudorten Torshamn, vill inte gå till val den 1 november. Arlkivbild.
Färöarna, här huvudorten Torshamn, vill inte gå till val den 1 november. Arlkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

När Danmarks statsminister Mette Frederiksen utlyste folketingsval den 1 november tog det inte många timmar innan det lokala styret på Färöarna övervägde att be om att få byta valdag.

Anledningen är att just den 1 november är en allmän sorgedag på Färöarna, då man minns de som dött till sjöss. Öborna får stöd av Venstres gruppledare i folketinget, Thomas Danielsen, som själv har färöiskt påbrå.

Annons

– Det är en alldeles speciell dag, när man minns dem man förlorat. Det görs kransnedläggningar och många är lediga eller jobbar halvdag, säger Danielsen.

Han säger att han ska be Frederiksen att ansöka hos drottning Margrethe om att ögruppen ska få byta valdag, vilket skett flera gånger tidigare.

Färöarna har ett eget lokalt lagting och en egen lokal regering men skickar också två representanter till folketinget i Köpenhamn.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons