Annons
Nyheter

Färre har sökt psykvård under pandemin

Coronaviruset • Publicerad 15 december 2020
Antalet besök på landets psykiatriska akutmottagningar har minskat under pandemin. Arkivbild.
Antalet besök på landets psykiatriska akutmottagningar har minskat under pandemin. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Många med psykisk ohälsa har undvikit att söka hjälp på landets psykiatriska akutmottagningar under pandemin. Mellan mars och oktober var antalet besök 9 500 färre, än under motsvarande period förra året, uppger Socialstyrelsen.

"Troligen har man dragit sig för att söka vård av rädsla för att bli smittad eller för att man inte vill belasta hälso- och sjukvården. Men en uppenbar risk med att inte söka akut vård är att symtomen förvärras", säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Samtidigt som besöken på de psykiatriska akutmottagningarna sjunkit, har andelen som behöver läggas in för vård ökat.

Detta tolkar Socialstyrelsen som att de som verkligen sökt hjälp akut under pandemin varit sjukare, så pass sjuka att de inte kunnat undvika besöken. Det minskade besökstrycket kan också ha resulterat i att man varit generösare med inläggningar, tror Peter Salmi.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons