Annons
Nyheter

Färre mördarsniglar än vanligt i år

Djur • Publicerad 11 juni 2022
Mördarsniglarna är hittills i år få. Arkivbild.
Mördarsniglarna är hittills i år få. Arkivbild.Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT

Antalet mördarsniglar verkar på många håll i landet vara färre än de brukar vara. Att våren har varit torr tros vara anledningen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi har haft en väldigt torr men även kall vår. Mördarsnigeln övervintrar som ungdjur nere i marken, de kommer upp när det blir varmt, normalt under maj månad, säger Ted von Proschwitz, intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum, till radion.

Annons

– Blir det då torrt får de det tufft och fler kommer att dö.

Trots att mördarsniglarna hittills i år inte verkar vara lika många som vanligt finns det ställen där blötdjuret synts till.

– Då har man ofta kanske en fuktig tomt eller man ligger vid ett vattendrag eller har en damm eller så, och då kan man ha snigelår varje år, säger von Proschwitz.

Fakta: Mördarsnigel

Det finns cirka 20 snigelarter i Sverige, och en av dem är mördarsnigeln eller spanska skogssnigeln som den egentligen heter.

Mördarsnigeln är oftast mörkt brunröd med en röd frans nertill, men den kan vara allt från nästan svart till orange.

Finns det många på samma ställe är det ofta mördarsnigeln. I vuxet tillstånd blir de 7–15 centimeter långa och ytterst slemmiga.

Namnet "mördarsnigel" har den fått eftersom den ibland äter upp individer av den egna arten. Normalt äter den dock vegetabilier, men den är en allätare.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons