Annons
Nyheter

Färre råkar ut för olyckor på jobbet

Antalet anmälda arbetsolyckor och arbetssjukdomar minskar och är nu tillbaka på ungefär samma nivå som före pandemin.
Arbete • Publicerad 14 juni 2023
Transport, byggverksamhet och godshantering är några av de områden där arbetsolyckor är vanligast. Arkivbild.
Transport, byggverksamhet och godshantering är några av de områden där arbetsolyckor är vanligast. Arkivbild.Foto: Tor Erik Schröder/NTB/TT

Män förlorar kontrollen över verktyg, maskiner eller transportfordon. Kvinnor skadas av tunga lyft inom vården eller utsätts för hot och våld. Det är några exempel på de vanligaste formerna av arbetsolyckor, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.

Antalet anmälda arbetsolyckor gick tillbaka förra året och landade på samma nivå som före pandemin.

Annons

2022 anmälde 35 400 personer att de drabbats av arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro. Av dem var 20 300 män och 15 100 kvinnor.

En fjärdedel av alla som anmält arbetsolyckor behövde vara sjukskrivna längre än 14 dagar. Unga män mellan 16 och 24 år anmäler flest arbetsolyckor per 1 000 sysselsatta.

Även anmälda arbetssjukdomar har minskat.

"Pandemin har påverkat både antalet anmälda arbetssjukdomar och arbetsolyckor de senaste åren. Nu är statistiken inom flera områden nästan tillbaka på 2019 års nivå, även om vi fortfarande under 2022 ser många anmälda arbetssjukdomar på grund av covid-smitta", skriver Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys vid Arbetsmiljöverket, i en kommentar.

Förra året inträffade 40 arbetsolyckor med dödlig utgång i Sverige.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons