Annons
Nyheter

Färre vaccinbedrägerier i maj

Coronaviruset • Publicerad 25 maj 2021
Bedragare ringer upp och säger sig kunna hjälpa till med vaccinbokning under förutsättning att man legitimerar sig med till exempel bank-id. Arkivbild.
Bedragare ringer upp och säger sig kunna hjälpa till med vaccinbokning under förutsättning att man legitimerar sig med till exempel bank-id. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under våren steg antalet anmälningar om vaccinationsbedrägerier. Gärningspersoner ringer och säger att de till exempel kan hjälpa till med vaccinationsbokningar för att få personer att legitimera sig med bank-id och komma åt deras pengar.

Nu har trenden brutits, enligt polisen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

– Vi tror att många har blivit informerade om att man inte ska legitimera sig vid samtal som man får om vaccinationer, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter, till Ekot.

Mellan februari och april kom det in runt 100 polisanmälningar i månaden som rörde vaccinbedrägerier, medan det de två första veckorna i maj endast kom in 29 anmälningar.

I början var det framför allt äldre som drabbades, men nu utsätts även yngre.

– De senaste veckorna så ser vi att det går ner i åldrarna och det följer ju också vilka som erbjuds vaccin, att det är dem som bedragarna riktar in sig på, säger Lotta Mauritzson till radion.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons