GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Färre vaccinbedrägerier i maj

Bedragare ringer upp och säger sig kunna hjälpa till med vaccinbokning under förutsättning att man legitimerar sig med till exempel bank-id. Arkivbild.
Bedragare ringer upp och säger sig kunna hjälpa till med vaccinbokning under förutsättning att man legitimerar sig med till exempel bank-id. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under våren steg antalet anmälningar om vaccinationsbedrägerier. Gärningspersoner ringer och säger att de till exempel kan hjälpa till med vaccinationsbokningar för att få personer att legitimera sig med bank-id och komma åt deras pengar.

Nu har trenden brutits, enligt polisen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi tror att många har blivit informerade om att man inte ska legitimera sig vid samtal som man får om vaccinationer, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter, till Ekot.

Mellan februari och april kom det in runt 100 polisanmälningar i månaden som rörde vaccinbedrägerier, medan det de två första veckorna i maj endast kom in 29 anmälningar.

I början var det framför allt äldre som drabbades, men nu utsätts även yngre.

– De senaste veckorna så ser vi att det går ner i åldrarna och det följer ju också vilka som erbjuds vaccin, att det är dem som bedragarna riktar in sig på, säger Lotta Mauritzson till radion.

Läs mer