Nyheter

Färre vårdskador trots fler anmälningar

Vård • Publicerad 24 mars 2023
Färre patienter drabbas av vårdskador. Arkivbild.
Färre patienter drabbas av vårdskador. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Antalet vårdskador har minskat sedan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) började sina mätningar för tio år sedan, rapporterar SVT Nyheter.

En vårdskada innebär att en sjukhuspatient fått en skada som hade kunnat undvikas. 2021 drabbades 87 000 patienter – en minskning med 49 000 sedan 2013.

– Sjukvården har dels blivit bättre på att identifiera skadorna, dels på att lindra konsekvenserna av dem, säger Pelle Gustafson, chefläkare LÖF-Patientförsäkringen.

Samtidigt har anmälningarna om vårdskador till LÖF-Patientförsäkringen ökat. Förra året gjordes nästan 20 500 anmälningar, så många har aldrig tidigare gjorts.

– En del av förklaringen ligger i att vi blir fler i Sverige, att det görs mer sjukvård och att det har blivit lättare att göra en anmälan digitalt. Yngre generationer är mer benägna att anmäla, säger Pelle Gustafson.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uttydning av SKR.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.