Annons

Fasorna Ryssland lämnat upptäcks på fler håll

Världen har knappt hämtat andan efter vittnesmålen från ukrainska Butja, där civila mördats urskillningslöst. Nu kommer rapporter om liknande fasor från andra städer som ockuperats av ryska styrkor.
Ukraina • Publicerad 6 april 2022
Centrala torget i Borodjanka den 4 april.
Centrala torget i Borodjanka den 4 april.Foto: Sergei Supinsky/AP/TT
Invånare som cyklar förbi ett totaltförstört hus i Borodjanka, 5 april.
Invånare som cyklar förbi ett totaltförstört hus i Borodjanka, 5 april.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
Områden som nu är under rysk kontroll, samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–5 april. Ukraina har återtagit kontrollen över Kievregionen.
Områden som nu är under rysk kontroll, samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–5 april. Ukraina har återtagit kontrollen över Kievregionen.Foto: Johan Hallnäs

Den lilla staden Borodjanka, cirka fem mil norr om Kiev, hade före kriget cirka 13 000 invånare. Den ligger mitt i skottlinjen för de ryska styrkor som försökt inta huvudstaden från Belarus.

– De gjorde vad de ville, säger Oksana Kostytjenko till CNN.

Annons

Hon flydde staden tidigt under kriget, så fort flygangreppen började. Den 28 februari intogs den av ryska styrkor. När Oksana Kostytjenko och hennes man återvände den 1 april, då Ukraina återtagit kontrollen, var staden nästan totalförstörd.

Hittar sprit och cigaretter

Vid den lilla gräsplätten framför hennes flerfamiljshus ligger en man död. Han har stora blåmärken på benet som syns eftersom byxorna är neddragna, och ett stort sår i huvudet, som är täckt med en plastpåse. Hans händer är knutna bakom ryggen och vid hans kropp ligger en ensam tomhylsa.

Han blev avrättad, enligt ukrainsk polis. Inga identitetshandlingar har hittats ännu, men allt tyder på att han var civil.

I Oksana Kostytjenkos bostad hittar hon spritflaskor och cigaretter som lämnats kvar överallt.

– De (ryssarna) rökte mycket, och släckte cigaretterna på bordet. De använde våra sängkläder som sina egna, säger hon till reporterteamet på plats.

Kringliggande butiker har plundrats, husen är raserade av luftanfallen och runtom i staden har bokstaven "V" sprejmålats på byggnader och fasader. Det står för "Vostok", ryska ordet för "öst" och används som symbol för ryska styrkor, tillsammans med bokstaven "Z".

Toppen av isberget

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har varnat för detta. När världen i helgen vaknade till bilderna från fasorna i staden Butja sade han att antalet offer befarades vara ännu högre "i Borodjanka och några andra befriade städer".

Hundratals personer beräknas ha dödats i storstadsområdet kring Kiev, där städer som Butja, Borodjanka, Hostomel och Irpin ligger.

Borodjankas borgmästare säger enligt The New York Times att över 200 invånare befaras ha dödats, de flesta av dem till följd av de hårda luftangreppen över staden.

– Men det är bara en uppskattning, säger han.

Annons

Även Vita huset flaggar för att det vi sett hittills "bara är toppen av isberget".

– Detta är inte en enstaka händelse, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken om vittnesmålen från Butja.

– Det är en medveten insats för att döda, tortera, våldta och begå illdåd.

Liken plockas upp av volontärer. En av dem är Hennadyj Avramenko, som CNN träffade medan han lyfte en man som skjutits ihjäl ur en bil. Det är ett svårt jobb, rent psykologiskt, säger han. I måndags hanterade de sju döda. Vid lunchtid på tisdagen hade de redan hunnit ta hand om sex kroppar.

– Det värsta är att vi inte hittar soldater, bara oskyldiga människor. . . De sköts ihjäl utan anledning.

Fakta: Detta har hänt runt Kiev

I helgen rapporterades att ryska styrkor hade retirerat från hela Kievregionen och att den var under ukrainska militärens kontroll.

Kort därefter kom vittnesmål och bilder om hur dödade civila, vissa av dem med händerna bakbundna, hittats liggande på gatan i exempelvis staden Butja i huvudstadsområdet och att massgravar grävts.

Ryssland nekar till all inblandning. Kreml påstår att bilderna är fabricerade och att det är ukrainare som placerat ut kropparna efter att de ryska styrkorna lämnat området.

Satellitbilder, tagna vid olika tillfällen och som tidningen The New York Times har analyserat, visar dock att lik legat på en specifik gata redan när de ryska styrkorna hade kontroll över staden.

Fotografier från platsen har även tagits av journalister på plats, och reportrar från nyhetsbyråerna AP, AFP och Reuters har vittnat om att civila har mördats.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons