Annons
Nyheter

Fel person släpptes ur häktet – befäl döms

Vakthavande befäl vid Kronobergshäktet kontrollerade inte personnumret på en man satt häktad och skulle släppas fri. I stället släpptes en annan man ut med snarlikt efternamn. Nu döms befälet till 10 500 kronor i dagsböter och tjänstefel, skriver SVT Stockholm.
Stockholm • Publicerad 19 september 2018

Händelsen inträffade i slutet av januari 2017 och började med att en åklagare begärde att en person skulle släppas från häktet i Flemingsberg. Men faxet gick till Kronobergshäktet.

Det vakthavande befälet i Kronoberg gick bara på efternamnet och kontrollerade inte personnumret, vilket ledde till att fel person försattes på fri fot. Mannen som egentligen skulle ha släppts fick sitta inlåst i ytterligare två dagar

Befälet döms för ringa tjänstefel eftersom han enligt rätten varit oaktsam. Mannens förklaring är att det var en stressig dag på jobbet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons