Annons

Fem frågor för Moderaterna i Europaparlamentet

Vi bad Ida Eriksson att plocka ut de viktigaste valfrågorna för sitt parti.
Växjö • Publicerad 13 maj 2019 • Uppdaterad 14 maj 2019
Moderaterna vill bland annat att det ska bli lättare att kunna utvisa kriminella från andra EU-länder.
Moderaterna vill bland annat att det ska bli lättare att kunna utvisa kriminella från andra EU-länder.Foto: Johan Nilsson/TT

1. ”Hej då stöldligor! Vi vill stoppa de utländska stöldligorna, den fria rörligheten ska inte gälla kriminella.”

Vill stärka den europeiska polisbyrån Europol och samarbetet mellan olika nationella polismyndigheter, åklagare och andra brottsbekämpande myndigheter. Det ska bli enklare att utvisa medborgare från andra EU-länder och fler ska avtjänar sitt straff i sitt hemland.

Annons

2. "Kärnkraft är klimatsmart! Vi vill bygga ut kärnkraften för att rädda klimatet.”

I partiets idérapport nämns inte kärnkraften. När det gäller klimatfrågan vill man att den som släpper ut växthusgaser ska betala för det och att priset på utsläpp oavsett sektor är enhetligt och i nivå med skadan som orsakas. Man understryker vikten av en global syn: ”Den största klimatinsatsen Sverige och Europa kan göra är få andra stora utsläppare som USA, Indien och Kina att följa vårt exempel”.

3. "Koll på Europas gränser! Europa behöver en mer kontrollerad och förutsägbar invandring. Vi ska fortsätta ta ett stort ansvar för invandringen, men ansvaret ska fördelas rättvist.”

Vill ge ökade resurser till Frontex, EU:s gräns- och kustbevakning. EU-ländernas migrationspolitik bör blir så likartad som möjligt för att motverka att asylsökande söker sig till vissa länder. Vill helst enbart ha ett kvotflyktingsystem där prövningen sker utanför EU:s gränser.

4. ”Frihet och framtidstro! Vi vill se mer frihandel och större rörlighet över gränser.”

Vill reformera regelverken så att den gränsöverskridande tjänstehandeln inom EU kan öka. Tycker också att det fortfarande behöver bli enklare för människor att arbeta i andra EU-länder. Vill att Europa ska leda utvecklingen för en frihandelsvänlig värld. När Storbritannien lämnar EU vill man att de knyts så nära som möjligt.

5. "Företagsamhet! Vi vill stärka företagen och öka tillväxten. Lägre skatter, mindre bidrag och minskad byråkrati.”

Är emot att ge EU beskattningsrätt, inklusive förslagen i EU:s nästa flerårsbudget om bolagsskatt, skatt på plastavfall och att intäkter från handeln med utsläppsrätter ska tillfalla EU.

Vill att EU-stöd till de fattigare medlemmarna villkoras med krav på strukturella reformer.

Källor: Moderaternas idérapport: Europapolitik för Sverige.

Bo StröbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons