Annons
Nyheter

FHM: "Inte effektivt" testa alla elever

Norska skolbarn och elever ska testa sig för covid-19 inför skolstarten som ett sätt att bromsa smittspridningen.
Men svenska Folkhälsomyndigheten planerar inte att rekommendera en liknande masstestning.
Coronaviruset • Publicerad 5 januari 2022
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att det är en effektiv åtgärd att masstesta elever och lärare vid ett tillfälle.
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att det är en effektiv åtgärd att masstesta elever och lärare vid ett tillfälle.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Norges smittskyddsdirektör Frode Forland sade nyligen till SVT Nyheter att alla skolelever från förskoleålder upp till högstadiet rekommenderas att testa sig för covid-19 innan de går tillbaka till skolorna efter jullovet. Även lärarna rekommenderas att testa sig.

Folkhälsomyndigheten har dock inga liknande planer på att masstesta lärare och elever, förklarade avdelningschef Britta Björkholm på onsdagens pressträff.

Annons

– Vi har inte bedömt att det fyller en funktion här och nu. Framför allt blir det en punktinsats och ett mättillfälle som bara gäller när provet togs. Att göra det en gång tycker vi inte är en effektiv åtgärd.

Björkholm lyfter fram vikten av att skolor jobbar förebyggande mot smittspridning, till exempel genom att förlägga aktiviteter utomhus och undvika att blanda grupper.

– Skolan är lärarnas arbetsplats, så har de möjlighet att utföra arbetsuppgifter hemifrån, ha digital möten och undvika nära kontakter så finns det också i rekommendationerna, säger hon.

Folkhälsomyndigheten utesluter inte att rekommendera att skolorna går över till distansundervisning om smittspridningen ökar.

– Vi får se. Det finns med som en möjlig åtgärd i steg tre i den plan som finns. Men inga beslut just nu, säger Björkholm.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons