Annons
Nyheter

Fick grishjärta inopererat – har avlidit

USA • Publicerad 9 mars 2022
David Bennett, som fick ett grishjärta inopererat i januari har avlidit. På bilden som är tagen några dagar efter operationen syns även hans son David Bennett Jr.
David Bennett, som fick ett grishjärta inopererat i januari har avlidit. På bilden som är tagen några dagar efter operationen syns även hans son David Bennett Jr.Foto: University of Maryland School of Medicine via AP/TT

Amerikanen David Bennett, som fått ett grishjärta inopererat, har avlidit. Han avled i tisdags, enligt ett uttalande från University of Maryland Medical Center.

Läkarna har inte angett någon dödsorsak utan säger att 57-åringens tillstånd hade börjat försämras sedan ett par dagar tillbaka.

Annons

I januari blev David Bennett unik efter att ha blivit den första människan som fått ett grishjärta inopererat – och överlevt operationen.

Bennett bedömdes inte kunna ta emot ett mänskligt hjärta. Inför operationen sade han att han var medveten om riskerna.

"Det stod mellan att dö eller att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva. Jag vet att det är ett långskott men det är min sista chans", sade han då i ett uttalande.

Hans son David Bennett Jr, lovordar sjukhuset för att ha erbjudit fadern operationen. Han säger att familjen hoppas att det ska bidra att minska bristen på organ.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons