GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Finland närmar sig Nato – nu också med öl

Finlands väg in i försvarsalliansen Nato syns nu också på blåvita ölburkar.
"Natoölen" Otan lanserades i veckan, och det internationella intresset har varit stort.
Finland • Publicerad 20 maj 2022
Ölburkarna är inspirerade av försvarsalliansen Natos logo. Namnet "Otan" är också en ordlek.
Ölburkarna är inspirerade av försvarsalliansen Natos logo. Namnet "Otan" är också en ordlek.Foto: Soila Puurtinen/Lehtikuva

I måndags lanserade det finska bryggeriet Olaf Brewing ett Natoinspirerat öl, "Otan", efter att Finlands riksdag röstat för att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen. På burkarna syns en figur i riddarrustning med Natos kompassymbol på.

Efter det har internationella medier som Washington Post, Reuters, AFP och tyska Die Welt rapporterat om ölen.

Petteri Vänttinen, vd för mikrobryggeriet i Nyslott i landskapet Södra Savolax, säger till Hufvudstadsbladet (HBL) att idén om en Natoöl kom som en följd av oron för kriget i Ukraina.

– Kriget har också ofrånkomligen gjort att vi som bor i Nyslott, 50 kilometer från ryska gränsen, ser på gränsen med andra ögon, säger han.

Namnet Otan är en ordlek. Det syftar dels på "Otan olutta", ungefär "jag tar en öl", dels på den franska förkortningen för försvarsalliansen Nato – Organisation du traité de l'Atlantique Nord. Dessutom blir Nato baklänges Otan.

– I dystra tider med dystra nyheter så hoppades vi kunna muntra upp med en gnutta humor, säger Vänttinen till HBL.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.