Annons
Nyheter

Finlands plan: Färre turistvisum till ryssar

Finland • Publicerad 4 augusti 2022
Gränsstationen Nuijamaa i Lappeenranta, Finland. Arkivbild.
Gränsstationen Nuijamaa i Lappeenranta, Finland. Arkivbild.Foto: Lauri Heino/Lehtikuva/AP/TT

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto har presenterat en plan för regeringen för att minska antalet ryska turister i landet. Planen är att utfärda färre turistvisum, till förmån för visum till studenter och familj till boende i landet.

– Turismkategorin kan begränsas i termer av hur många visum som går att söka under en dag, säger Haavisto.

Annons

Sedan Ryssland i sommar hävde reserestriktionerna efter coronapandemin har strömmen av ryska turister till Finland ökat stort. Att ryska turister shoppar loss i Finland samtidigt som Ryssland för ett brutalt krig i Ukraina har gjort båda politiker och vanliga finländare upprörda.

Finland anses också ha blivit ett transitland för ryssar som vill vidare i Europa, eftersom flygen från Ryssland stoppats av sanktioner. Schengenregler samt Finlands lag tillåter dock inte att Finland helt slutar utfärda turistvisum till ryssar.

Frågan kommer även att tas upp på nästa möte med EU:s utrikesministrar, för att koordinera åtgärderna, uppger Haavisto.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons