Annons
Nyheter

Fira påsk med mormor? Inte om du är sjuk

Påsken blir den första stora helgen utan restriktioner på länge. Men coronaviruset sprids fortfarande i Sverige – och när vi nu samlas för att fira tillsammans är det några saker vi bör tänka på, enligt Folkhälsomyndigheten.
Coronaviruset • Publicerad 14 april 2022
Känner du dig risig? Undvik då att fira påsk med andra, anser Folkhälsomyndigheten. Illustrerad bild.
Känner du dig risig? Undvik då att fira påsk med andra, anser Folkhälsomyndigheten. Illustrerad bild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I Sverige pratar vi numera knappt om pandemin sedan restriktionerna avskaffades. Men smittspridningen fortsätter – också här.

Om vi under påsken klämmer ihop oss med släkt och vänner bör vi vara uppmärksamma på sjukdomssymtom, i synnerhet om det finns äldre i sällskapet.

Annons

– Men det måste man själv känna efter och avgöra. Det är inte lika strikt som tidigare, vid minsta symptom, utan man behöver göra en egen skattning, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Björkholm understryker vikten av fortsatt vaccinering mot covid-19. I nuläget rekommenderas fyra sprutor för de som är 65 år och äldre och tre sprutor för övriga – riskgrupper undantagna.

– Har man vaccinerat sig enligt de rekommendationer som finns ser vi ingen anledning att begränsa varken resande eller påskfirande.

Ovaccinerade rekommenderas dock fortsatt att undvika folksamlingar och trängsel inomhus.

Global smittspridning

Även om smittspridningen ligger på lägre nivåer i Sverige fortsätter coronaviruset att gäcka delar av världen i större skala. Kina har fortsatt med nya nedstängningar och i Storbritannien upptäcktes i januari en ny variant av omikron som kan vara mer smittsam.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen noga men ser inga tecken på att virusvarianten skulle vara på väg att ta över i Sverige. Här är den tidigare varianten av omikron, BA2, fortfarande dominerande.

Under pandemin har smittovågorna kommit vid olika tillfällen i olika länder och regioner. Men att pandemin just nu är mer intensiv i andra delar av världen behöver inte betyda att smittspridningen kommer att öka i Sverige senare.

– Vi tror ändå på en fortsatt nedåtgående trend. Erfarenheterna från de två tidigare åren säger att senvåren och sommaren har varit betydligt lugnare än vinterhalvåret.

TT: Är det troligt att vi får en ny våg i höst eller vinter som kräver nya restriktioner?

– Man ska aldrig säga aldrig med den här sjukdomen, men där vi står nu är ingången att vi inte kommer att behöva den typen av restriktioner på samhällsnivå om inget alldeles särskilt skulle inträffa, säger Björkholm.

Icke samhällsfarlig

Annons

Det har gått två veckor sedan covid-19 klassades om som en icke samhällsfarlig sjukdom. Folkhälsomyndigheten övervakar dock fortfarande smittspridningen.

– Det vi behöver fortsätta att jobba med är förstås vaccinationsrekommendationerna och följa hur immuniteten ser ut i befolkningen, om det är fler som behöver en ytterligare påfyllnadsdos i samband med att hösten kommer, säger Björkholm.

– Oavsett variant har vaccinerade ett gott skydd mot svår sjukdom och död under en längre tid efter vaccinationen. Det viktiga är att så många som möjligt vaccinerar sig och fortsätter att ta de påfyllnadsdoser som rekommenderas.

Fakta: Inte längre samhällsfarlig

Pandemilagen – som gav regeringen och myndigheter rätt att besluta om begränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar, gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser och platser för privata sammankomster, samt begränsningar i långväga kollektivtrafik – avskaffades den 1 april.

Sedan den 1 april klassas inte covid-19 heller som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det innebär bland annat att kravet på smittspårning har försvunnit och att inga krav kan ställas på karantän eller isolering.

Inreseförbudet för resande till Sverige från länder utanför EU/EES har också upphört att gälla. Det innebär också att det då inte längre krävs något vaccinations- och testintyg för inresande till Sverige.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons