Annons
Nyheter

Fiskare i land efter sex veckor på drift

Mikronesien • Publicerad 15 maj 2020
Männen drev i en liten motorbåt från Ebeye i Mashallöarna (krysset till höger) till atollen Namoluk i Mikronesien (krysset till vänster). En sträcka på omkring 1|600 kilometer.
Männen drev i en liten motorbåt från Ebeye i Mashallöarna (krysset till höger) till atollen Namoluk i Mikronesien (krysset till vänster). En sträcka på omkring 1|600 kilometer.Foto: TT

Två marshallesiska fiskare och deras båt har spolats upp på ön Namoluk, en liten atoll i Mikronesien i Stilla havet, efter att ha varit på drift i sex veckor.

De två männen hade färdats i sin utombordarmotorbåt omkring 1 600 kilometer från hemmahamnen i Marshallöarna. Däremot fanns det inga spår av en tredje person som hade varit med ombord på båten.

Annons

– De var magra och svaga som du kan vänta dig efter 40 dagar till sjöss, säger Marshallöarnas hälsominister Jack Niedenthal.

Männen lämnande ön Ebeye för en fisketur den 2 april, men ska strax efter avfärd ha fått motorproblem. Amerikansk militär liksom kustbevakning från både USA och Marshallöarna har sökt efter männen utan framgång.

Det är inte ovanligt med spektakulära historier om personer som överlever enorma strapatser i västra delen av Stilla havet, där små öar skils åt av gigantiska havsområden.

2006 räddades tre mexikaner nära Marshallöarna efter att under nio månader ha drivit över Stilla havet. Och 2014 räddades en salvadoran i samma område efter 16 månader till havs.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons